Świat kucharza

Czy kucharze są NIENORMALNI..?


Podpis

Witam w gastroświecie, gdzie długie minuty przeradzają się w ciężkie godziny, a te tworzą niekończące się łańcuchy dni, które stają się często jedynym realnym światem większości kucharzy. Gastroświat to długie tygodnie czasami bez jednego dnia wolnego. Gastroświat to wielkie tablice funkcyjne wypełnione agendami na bankiety, wesela i grupy. Gastroświat to listy rezerwacji zapisane drobnym maczkiem, uwagami często z serii niemożliwych do spełnienia. Gastroświat to żmudne, codzienne przygotowywanie mise en place. Gastroświat to interakcje z zespołem, z gośćmi, z dostawcami. Nasz kucharski gastroświat zużywa większość naszych dni, myśli i uczuć… Schemat przesiąkania gastroświatem jest taki sam u każdego człowieka, który zdecydował się zostać kucharzem.

Kategorie bloga: 

Kuchnia - 77 sytuacji kiedy sobie myślisz „ K… mać ”


Will Rafuse

Każdy zawód ma swoje uwarunkowania i specyficzne środowisko pracy wynikające z cech danego zawodu. Gastronomia jest skomplikowaną machiną, którą codziennie obsługuje armia ludzi o przeróżnych osobowościach. Każda kuchnia – nawet ta najmniejsza – aby mogła sprawnie funkcjonować, musi działać według pewnych zasad i procedur, które są ze sobą wzajemnie powiązane. Na kuchniach całego świata znajdziemy mniejsze lub większe grupy ludzi połączone w różnych kombinacjach, jeżeli chodzi o płeć, wiek, doświadczenie i temperament, dlatego tworzy się tam emocjonalnie gęsty klimat, który nie wybucha tylko dzięki wzajemnemu współdziałaniu i zaufaniu.

Kategorie bloga: 

Kucharze i ich tatuaże.


Podpis

Właśnie mija kolejny dzień na kuchni. Na chwilę wyobraź sobie, że zastygasz w miejscu. Rozglądasz się wokół i widzisz małe, duszne i klaustrofobiczne pomieszczenie, a jednocześnie pełne życia, temperatury, krzyku i emocji. W takim miejscu upływają Ci przepracowane godziny, które poprzez łańcuszki codziennych zdarzeń łączą się w długie miesiące, a te w prędko upływające lata. Każda zmiana to na co dzień pisana od nowa historia o gastronomii. Ten zawód szybko oddziela silne jednostki od słabych. Uśmiechasz się, bo wiesz, że życie na kuchni nie jest dla każdego.

Nasz zawód ma w swoją genezę wpisaną pasję, miłość do produktu, fascynację smakiem i ciężką pracę. W kuchni żyjemy, jemy, dorastamy i się starzejemy. Chwile ulotne i momenty z naszego życia, które odbiły się mocnym piętnem w naszych sercach, wśród braci kucharskiej często są upamiętniane poprzez tatuaż. Dwa światy – kuchni i tatuażu – poprzez dzieje wieków szły ze sobą w parze.

Kategorie bloga: 

Być Kucharzem - ciemna strona mocy.


Krzysztof Zamczyk

Jakiś czas temu popełniłem artykuł „Być Kucharzem – jasna strona mocy”, w którym starałem się pokazać dobre strony naszego zawodu, te, dla których poświęcamy swój czas, zdrowie i rodzinę. Jednak tak już jest na tym świecie, że każdy kij ma dwa końce… Dlatego dziś zapraszam do lektury tekstu pt. „Być Kucharzem – ciemna strona mocy”.

Dzisiejszy świat można określić jednym słowem: ZMIANA. Aby przetrwać w nieustannie zmieniającym się środowisku, musimy nauczyć się szybko aklimatyzować w ciągłym procesie ewolucji – zarówno tej zawodowej, jak i osobistej. Są zawody, które mimo wielowiekowej tradycji znikają z rynku i są zastępowane przez nowe, lepiej dostosowane do wymagań, które stawia przed nami postęp technologiczny. Na razie zawód kucharza nie znika z rynku pracy, a wręcz – jeżeli uwzględnić programy TV, liczbę powstających lokali gastronomicznych czy wszechobecnie panujący deficyt pracowników gastronomii – śmiało możemy stwierdzić, że ten zawód ma się całkiem nieźle. Kucharza w cyklu długości życia zawodu można chyba porównać tylko z prostytutkami.

Kategorie bloga: 

Być Kucharzem – jasna strona mocy.


Andre Kohn 

Niezależnie od powodu oraz zajmowanego stanowiska wszystkim kucharzom przychodzi do głowy pewne pytanie: „Dlaczego tu jestem?”. Każdego z nas czasem dopadają wątpliwości egzystencjalne, jednak znikają dzięki dobrze wykonanej pracy. Oczywiście nie u wszystkich, ale wystarczy spojrzeć na stały rozwój polskiej gastronomii, by móc stwierdzić, że dzieje się tak u większości.

Dlaczego ktoś dobrowolnie znosi ekstremalne wymagania, jakie niesie ze sobą ten zawód? Dlaczego z uśmiechem wytrzymujemy potworne gorąco panujące na większości kuchni? Dlaczego zdecydowaliśmy się pracować w środowisku permanentnego stresu i stale rosnących wymagań? Większość z nas godzi się na to świadomie, a z jakiegoś makabrycznego powodu praca w takiej atmosferze często wywołuje nawet uczucie radości… Czyżby kucharze byli wariatami?

Kategorie bloga: 

Cichy zabójca... Wypalenie zawodowe.


Krzysztof Zamczyk 

Jedną z pierwszych rzeczy, które usłyszy każdy początkujący kucharz, jest informacja o tym, że w kuchni będzie spędzał długie i intensywne godziny. Codziennością jest to, że kucharz w czasie jednej zmiany pracuje 10 godzin i więcej… Przychodzi o świcie, a pracę często kończy późno w nocy. Przepracowane weekendy czy święta to zwyczajny stan rzeczy. Kuchnia to środowisko temperatury i płomienia. Jeżeli kucharz nie potrafi sprawnie nimi operować, nie jest w stanie stworzyć dobrego dania, które ma być poddane obróbce cieplnej.

Dziś chciałbym powiedzieć kilka słów o „płomieniu”, który doprowadził wielu wspaniałych kucharzy do wypalenia zawodowego. Mówię tu o stresie. Gastronomia to bardzo skomplikowana i dynamiczna machina o dosyć kruchej konstrukcji.

Kategorie bloga: 

Jeden dzień na kuchni


Krzysztof Zamczyk 

 

Jednym z najbardziej ekscytujących aspektów zawodu kucharza jest możliwość wykorzystania w pełni pięciu ludzkich zmysłów. Każdy z nich jest w różnym wymiarze i w różnej kolejności niezbędny do myślenia, projektowania i przygotowania kreacji kulinarnej. Gotując w kuchni, należy pamiętać, że właściwe zarządzenie naszymi zmysłami to sekretny klucz do sukcesu.

Ludzkie życie jest zdefiniowane przez określenia i pojęcia, według których kreujemy nasz sposób życia. W przypadku zawodowego kucharza istotne słowa klucze to: powołanie, pokora, kompetencje.

Jeżeli dokonamy retrospekcji codziennego dnia pracy kucharza, jego działania będziemy mogli zamknąć w ośmiu czasownikach, które podsumowują każdy dzień spędzony na profesjonalnej kuchni.

Kategorie bloga: 

Gastro przestrzeń szefa kuchni.


Zamczyk...

Każdy, kto zaczyna przygodę w gastronomii – niezależnie, czy to pracownik, czy pracodawca – uważa, że zasady fizyki i ekonomii do niego się nie stosują. I czasami się tak zdarza, choć przeważnie zasada prawdopodobieństwa dotyczy większości z nas. Każdego miesiąca do tego biznesu wchodzi wielu wspaniałych ludzi próbujących na nowo odkryć koło i w ten sposób zapisać się złotymi głoskami w annałach historii gastronomii.

Kategorie bloga: 

13 prostych trików, aby wkurzyć kucharza.


Gastronomia - rollercoaster emocji

W zamierzchłych czasach wyjście do restauracji na obiad to było święto. Ludzie pozwalali sobie na ten luksus, kiedy chcieli przeżyć wyjątkowe chwile. Kucharze i kelnerzy dokładali wszelkich starań, aby gość był zadowolony. Był to swoisty rodzaj teatru, w którym klient stawał się widzem, częścią magicznego przedstawienia pełnego smaku, aromatycznego zapachu i dźwięków delikatnie stukających sztućców. Świat nieustannie ewoluuje, zmieniają się też potrzeby klientów. Coraz częściej korzystamy z usług szeroko pojętego sektora gastronomicznego – albo z konieczności, albo gdy jesteśmy zbyt zajęci czy czasami leniwi, aby we właściwy sposób sami przygotować dla siebie jedzenie.

Kategorie bloga: 

Szef Kuchni – czy kobiety nadają się na tak odpowiedzialne stanowisko?


Pasja nie ma imienia, płci czy koloru skóry...

Jaki czas temu skończyła się kolejna edycja „Top Chef” Oczywiście gratuluje zwycięscy jak i jego poprzednikom z wcześniejszych finałów, każdy z nich swoją ciężką pracą i wysiłkiem osiągnął to, co każdy z nas mógł widzieć na ekranie telewizora. Lecz gdy już umilkną brawa i zostaną zgaszone jupitery z mroku finałowej sceny na światło dzienne wychodzi jedno małe, „ale”… dlaczego jak do tej pory tylko jedna kobieta wygrała program „Top Chef”? Takie są statystyki dotyczące Polski, ale też w innych krajach finał w rękach pań to był rzadko spotykany ewenement…

Sytuacja ta rodzi pytania:

Czyżby kobiety nie były zainteresowane profesjonalnym gotowaniem?

Czy może kobiety kucharze są mniej wykfalifikowane niż ich męscy odpowiednich?

Kategorie bloga: 

Subscribe to Świat kucharza