PIECZYWO

Pieczywo jest najczęściej stosowanym dodatkiem do potraw. Od rodzaju dań zależy jego dobór i sposób podana.

Świeże pieczywo, całe lub pokrojone, układamy w koszyku wiklinowym lub metalowym, wyłożonym płócienną lub papierową serwetką. Pokrojone pieczywo szybko obsycha, dlatego należy przykryć je serwetką. Jeśli podajemy pieczywo ciepłe, np. bułeczki, rogaliki, również należy przykryć je serwetką, żeby nie ostygło. Czasami stosuję się specjalne podgrzewacze z ozdobnej terakoty, które podgrzewa się i wkłada do koszyka z ciepłym pieczywem.

Tosty podajemy w koszyku, w płóciennej serwetce złożonej w kopertę. Koszyk z pieczywem ustawia się na środku stołu, tak, aby każdy mógł po nie sięgnąć, wzięte pieczywo kładzie się na specjalny talerzyk, który stoi z lewej strony nakrycia. Talerzyk do pieczywa podajemy z nożykiem do smarowania, jeżeli nie ma talerzyka pieczywo kładziemy na talerzu głównym.

Pieczywo powinno się jeść odłamując kawałek po kawałku nie odgryzać, chociaż są wyjątki od tej zasady.

 

         

 

Przyjęcie zasiadane:

Podajemy na nich ciepłe bułeczki różnego rodzaju-jasne i ciemne, z ziarnem i bez nich, albo pokrojony chleb-jasny i ciemny, oraz bagietkę. Pieczywo wraz z talerzykiem sprząta się ze stołu przed deserem.

Rodzaj pieczywa zależy też od przygotowanego menu.

 

Do kawioru;

i wędzonego łososia podajemy tosty bez skórki-pokrojone po przekątnej na pół, w kształcie trójkąta. Na domowym przyjęciu mogą być tosty z bagietki.

Tosty smarujemy masłem lub nie, zgodnie z upodobaniem, łyżeczką nakłada się kawior i smaruje się go na toście nożykiem. Tost z kawiorem je się, odgryzając po kawałku, można też jeść kawior łyżeczką z talerza, a tost odłamywać.

Wędzonego łososia zawsze je się sztućcami, przegryzając odłamywanym tostem.

 

Do surowych ostryg;

jeżeli podajemy je z pieczywem-najbardziej odpowiedni jest pumpernikiel, pokrojony w małe kółka, trójkąty, prostokąty ułożony na talerzyku z serwetką. Pumpernikiel, przygotowane kawałki zjadamy w całości, jeżeli ktoś chce możemy posmarować go masłem.

 

Do serów;

podaje się pieczywo słodkie z orzechami i rodzynkami oraz bagietkę i krakersy, w koszyku wyłożonym serwetką. Całe bułki i krakersy można ułożyć na płaskim talerzu wyłożonym serwetką. Krakersy można też podawać w specjalnym stojaku, jest to zamykany pojemnik w kształcie walca, na nóżkach. Pieczywo odłamuje się po kawałku i smaruje masłem.

 

Bufet:

Na tego typu przyjęciach stosuje się pieczywo bankietowe, tzn. małe bułeczki różnego rodzaju. Pieczywo układa się w koszykach, wyłożonych serwetką. Jeżeli podajemy cały chleb i długie bułki, trzeba również podać deskę i ostry nóż do krojenia oraz płócienną serwetkę do przytrzymywania pieczywa w czasie krojenia.

 

Kanapki:

Podajemy na niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich i młodzieżowych prywatkach. Kanapki tortowe i tartinki można podać na przyjęciach bufetowych. Tartinki zwykle podaje się podczas koktajlu. Kanapki robi się z różnego rodzaju pieczywa. Podajemy je na różnego rodzaju półmiskach, lustrach, paterach lub tacach, ze szczypcami do nakładania.

 

              

Klubowe;

to wielowarstwowe kanapki, w których na wierzch zawsze jest pieczywo. Kanapkę spina się wykałaczką. Przygotowuje się je z pieczywa tostowego, najczęściej mają kształt trójkąta. Do kanapek klubowych oddzielnie podajemy keczup lub majonez. Kanapki te je się sztućcami zakąskowymi-widelcem i nożem. Wykałaczkę odkłada się na brzeg swojego talerza.

 

Tortowe;

robi się z cienko pokrojonego chleba, najczęściej pumpernikla, który przekłada się cienkimi warstwami dodatków, Np. plastrem szynki sera, pastami. Takie kanapki zwykle są wysokie, zwykle mają kształt prostopadłościanów. Kanapki tortowe je się sztućcami zakąskowymi-widelcem i nożem.

 

Kanapki otwarte;

na kromce pieczywa układa się dodatki i nie przykrywa się ich drugą kromką. Najczęściej na pieczywie kładzie się kawałek ryby, sera albo wędliny oraz plasterek pomidora, ogórka lub różnokolorowej papryki, czasem-odrobinę majonezu, chrzanu lub musztardy.

Kanapki otwarte przeważnie przyrządza się z jednej czwartej niewielkiej bagietki. Takie kanapki jemy sztućcami zakąskowymi.

 

Tartinki;

są to wszystkie kanareczki na jeden kęs. Robi się je z różnego rodzaju pieczywa lub krakersów. Takie kanapki jemy ręką. Gdy podajemy tego typu kanapki, należy postawić na bufecie serwetki bibułkowe do wytarcia rąk.

 

            

 

Zapiekanki;

Najczęściej przyrządza się je z bułki pociętej w plastry albo przekrojonej na pół, małej bagietki, na którą kładzie się wędlinę, rybę, plastry pomidora, krążki cebuli, paprykę itp. posypuje się startym żółtym serem, następnie zapieka i podaje się na ciepło.

Zapiekankę można wziąć w rękę przez serwetkę i jeść, odgryzając po kawałku, ale zaleca się spożywanie sztućcami zakąskowymi-nożem i widelcem.