SERY

Sery idąc za przykładem francuskich zwyczajów podaje się na przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. W obu przypadkach warto poświęcić kilka chwil, aby skomponować deskę serów we właściwy sposób.

         

       

 

Jak podawać?

Sery podajemy po daniu głównym, zamiast deseru albo przed deserem. Najczęściej praktykowanym sposobem jest podawanie ich w całości lub częściowo skrojone.

Tradycyjnie po francusku duże kawałki różnych gatunków sera lub całe sery układa się na wiklinowej tacy. Wygodne są też drewniane obrotowe tace. Każdy odkrawa sobie kawałek tego sera, na który ma ochotę. W wielu restauracjach natomiast, po zaprezentowaniu tacy z serami, na stół podaje się już tylko wybrane przez gości, pokrojone sery.

Na tacy powinny znaleźć się; ser typu camembert, pleśniowy typu roquefort, kozi, sery twarde i ostre, jest to pewne minimum. Warto wzbogacić deskę o sery, które są produkowane w Polsce, a szczególnie cieszące się coraz większym powodzeniem sery zagrodowe.

Sery już pokrojone, podaje się zarówno na tacy, jak i na desce. Układa się w kolejności; od łagodnych w smaku do najbardziej aromatycznych i ostrych, i w takim porządku powinno się je zjadać. Można jednak złamać tę zasadę i zmienić kolejność lub wybrać tylko jeden rodzaj sera. Świadczy to tylko o stałych upodobaniach i nie jest poczytywane jako brak obycia.

 

       

 

Z czym podawać;

Do serów podajemy winogrona, pokrojone jabłka, orzechy, bagietki, crosanty, krakersy, wyborowe pieczywo, masło i bukiet sałat z sosem winegret i ziołami.

 

Jak kroimy?

Każdy ser kroimy inaczej w zależności od kształtu.

 

Sery okrągłe;

w formie piramidki, prostopadłościanu albo stożka kroi się jak tort.

 

Sery podłużne;

kroimy w plastry około centymetra grubości.

 

Sery typu roquefort i ementaler;

które podaje się w dużych plastrach, kroi się w trójkąty, tak, aby ich podstawy układały się na przemian.

 

Małe okrągłe serki;

Przecinamy na pół, ewentualnie na, cztery jeżeli podajemy ser w formie zakąskowej.

 

       

 

Czym kroić i nakładać;

Do krojenia i nakładania serów służy specjalny nóż – lekko wygięty, zakończony dwoma krótkimi zębami. Najczęściej używa się noży stalowych, ale bywają i srebrne.

Noże te mogą mieć różne rączki; z drewna, masy perłowej i srebra – bardziej lub mniej ozdobne.

Ukrojony kawałek sera nadziewamy na nóż do serów i nakładamy na talerz. Dalej można posługiwać się nożem i widelcem do zakąsek. Można też zrobić sobie małe kanapeczki na jeden kęs, kładąc ser nożem do serów na oderwany, posmarowany masłem, lub nie, kawałek bagietki lub innego pieczywa.