KAWA I HERBATA

Tajemnica dobrej kawy i herbaty tkwi nie tylko w doskonale przygotowanym naparze. Ogromnie ważne jest również, w czym i jak te napoje są podane.

 

            

 

Na deser;

Kawę i herbatę zwykle podaje się przy deserze, jako ostatnią część posiłku. Można jednak podać je, na życzenie gości razem z deserem. Nie powinno się natomiast podawać tych napojów przed deserem.

Jeśli zaprasza się gości tylko na kawę i herbatę, podajemy się na stół ułożone na paterze albo na talerzu małe ciasteczka deserowe w papilotach, czyli papierowych karbowanych foremkach, czekoladki położone na talerzu wyścielonym serwetką oraz inne drobne słodycze. Nie podajemy talerzyków, gdyż słodyczami goście częstują się bezpośrednio z talerza. Trzeba natomiast podać talerzyk na papiloty, pestki od wiśni w czekoladzie i inne odpadki.

Stół można nakryć małymi płóciennymi serwetkami tak, aby każdy miał swoją. Trzeba również podać serwetki do wytarcia ust małe bibułkowe w serwetniku lub większe, ułożone na stole, z lewej strony filiżanki.

 

        

 

Gorąca kawa;

Kawę podajemy w porcelanowym dzbanku należącym do serwisu kawowego ( na podstawce) albo w dzbanku srebrnym lub dzbanku do ekspresu – szklanym lub stalowym. Kawa musi być gorąca. Dlatego przed przelaniem jej do dzbanka trzeba go podgrzać, żeby utrzymać temperaturę naparu. W osobnym dzbanuszku stawia się śmietankę lub ciepłe mleko.

Filiżanki do kawy czarnej powinny być małe, nawet pojemności mniejszej niż 100 ml, do kawy białej powinny być nieco większe.

Łyżeczkę, odpowiednią do wielkości filiżanki, kładzie się na spodku za filiżanką, równolegle do uszka, które znajduje się z prawej strony i podaje razem z filiżanką.

 

Gorąca herbata;

Wykwintna jest herbata liściowa. Można ją zaparzyć w dzbanku i w nim podać na stół. Ale również zaparzyć esencję, podać ją w czajniczku, a gorącą wodę w oddzielnym dzbanku, który dobrze jest postawić na stole- niezależnie od sposobu parzenia herbaty, tak żeby każdy mógł przyrządzić sobie herbatę tak mocną, jaką lubi. Dzbanki i czajniczki stawia się zawsze na podstawkach.

Do filiżanek nie powinny dostawać się fusy, dlatego herbatę i esencję najlepiej parzyć w specjalnych dzbankach i imbrykach z sitkiem w środku.

Podawanie herbaty ekspresowej na przyjęciach nie jest eleganckie, ale jeżeli tak wypadnie, powinno się zaparzyć ją oddzielnie w filiżance, zalewając wrzątkiem przed podaniem, gdyż woda podana w dzbanku szybko stygnie i herbata może się nie zaparzyć. Jeśli podaje się herbatę ekspresową, trzeba również podać kilka miseczek na zużyte saszetki.

Do herbaty podaje się w dzbanuszkach zimne mleko i na talerzyku pokrojoną cytrynę, ze skórką, ale bez pestek, z wykałaczka albo specjalnym widelczykiem do nakładania.

Filiżanki do herbaty są większe niż do kawy i mają charakterystyczny rozszerzający się kształt. Podaje się je na spodeczkach, z łyżeczką.

Herbaty nie powinno się podawać w zwykłej szklance ze spodkiem. Współczesne wzornictwo polskie i zagraniczne produkuje filiżanki z fantazyjnymi uchwytami, wielkie filiżanki porcelitowe, a także kubki do herbaty, ale w tego rodzaju naczyniach można podać jedynie na niezobowiązujących spotkaniach, nigdy na eleganckich przyjęciach. Herbatę z rumem albo sokiem malinowym można podać w specjalnej szklance z uchem, służącej do napojów gorących, w szklance o nowoczesnym kształcie lub w tradycyjnej, w koszyku z uchwytem. Szklankę stawia się na talerzyku, na którym kładzie się łyżeczkę.

 

     

 

Cukier;

Do kawy i herbaty trzeba podać oprócz cukru słodzik. Jeżeli to możliwe, można podać kilka rodzajów cukru; biały, z trzciny cukrowej, w kryształkach lub bryłkach. Cukiernicę stawia się na talerzyku. Jeżeli cukiernica ma metalową podstawkę albo jest na nóżkach, stawia się ją bezpośrednio na stole, a łyżkę stawia się na talerzyku. Do cukru w kostkach podaje się szczypce.