Ananas

Opis: 

Ananas jest owocem o cylindrycznym kształcie, rosnącym pionowo na niskim krzewie i zwińczonym czubem podobnych do liści kaktusa. Skóra owocu podzielona jest na regularne cząstki, ma kłujące kolce, rosnące z każdego :oczka" Miąższ jest żółty, asoczysty i ma charakterystyczny aromat.

Zdjęcie: 

ananas

Pochodzenie i dzieje: 

Ananas pochodzi z Brazylii i Ameryki Południowej. Kolumb delektował się tym owocem wraz z krajowcami, gdy wylądował w Indiach Zachodnich, gdzie później oferowanie ananasa stało się tradycyjnym symbolem gościnności. W XV w. ananas sprowadzono do wielu krajów, m. in. do Hiszpanii i Indii. Najważniejszym producentem ananasów są Hawaje. Z botanicznego punktu widzenia ananas jest owocostanem powstałym wskutek zrośnięcia się jagód ponad 100 odrębnych kwiatów.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępny przez cały rok. Ananasy po ścięciu już nie dojrzewają, kupuj więc w pełni dojrzałe owoce o słodkim zapachu. Najlepszy smak mają odmiany o żółtym i złocistym miąższu. Wybierz owoc o pełnych kształtach, ciężki w stosunku do swej wielkości, ze skórą o świeżym wyglądzie i ze świeżymi, zielonymi liśćmi. Zielone ananasy bywają w pełni dojrzałe, zaś zbyt jaskrawe barwy owocu mogą być spowodowane jego oddychaniem i świadczyć o tym, że jest przejrzały. Przechowuj w lodówce, lecz zużyj możliwie jak najszybciej. Przecięty owoc można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni, o ile będzie umieszczony w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Odetnij liście i podstawę owocu. Postaw owoc pionowo i tnąc do dołu małym nożykiem z nierdzewnej stali usuń wszystkie oczka, obcinając je po przekątnej. Połóż obrany owoc na boku i pokrój w plastry, a następnie ostrym nożykiem lub przyrządem do wydrążania jabłek usuń z nich rdzeń. Można też przeciąć owoc pionowo na połówki, poluzować i następnie usunąć skórę, wyciąć rdzeń i pociąć owoc w kliny lub grubą kostkę. Podawaj świeży owoc pocięty w kostkę; dodawaj do sałatek owocowych, tart, pikantnych sałatek oraz chińskich potraw słodko-kwaśnych. Podawaj także upieczony na rożnie lub grillu z szynką czy kurczakiem. Stosuj w ciastach i plackach; zmiksuj i używaj do drinków lub sorbetów.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C, której ilość zmniejsza się o połowę w owocach w puszce.

Porcja: 

80 g

Wartość energetyczna : 

130.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

9.00 g

Błonnik pokarmowy: 

2.00 g

Witamina C: 

17.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: