Granat

Opis: 

Okrągły owoc wielkości pomarańczy, z grubą skórzastą, czerwoną skórą, zwieńczoną twardym kielichem kwiatowym. Jest podzielony wewnątrz ściankami na duże segmenty, z których każdy zawiera szereg dużych, białych nasion otoczonych soczystym, rózowoczerwonym, słodkim miąższem.

Zdjęcie: 

granat

Pochodzenie i dzieje: 

Przez stulecia granat był związany z obrzedami i budowlami religijnymi. Mozna go spotkać na wielu płaskorzeźbach świątynnych w Egipcie, Persji i na Rodos, a także na starożytnych obrazach chińskich. Ten właśnie owoc, stanowiacy symbol płodności, wręczyła Afrodyta Parysowi. Szereg wzmianek na jego temat znajduje się także w Biblii. Mojżesz obiecał wędrującym Izraelitom krainę pszenicy, jęczmienia, winorośli, drzew figowych i granatowców. Prorok Mahomet zalecał jedzenie granatów w celu oczyszczenia ciała z zawisci.  W czasach króla Salomona sok granatu był używany jako napój wzmacniający. Granat pochodzi z obszaru regionu śródziemnomorskiego, jest tam uprawiany. Często nazywany "jabłkiem o wielu pestkach". Maurowie zasadzili aleję granatowców w Granadzie w Hiszpanii, gdzie owoc tenzostał włączony do herbu miasta. Granaty uprawiane są również w Indiach, Ameryce Południowej i od niezbyt dawna w Australii.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępne późną jesienią. Wybieraj duże owoce z lśniącą, jaskrawoczerwoną skórą o świeżym wyglądzie. Unikaj owoców z pomarszczoną skórą. Przechowuj w temperaturze pokojowej dopóki nie otworzą się szczeliny. Gdy już dojrzeją przechowuj w lodówce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Jeżeli owoc ma szczelinę, otwórz go rozłamując, a jeżeli nie, przetnij na pół; wygarnij nasiona wraz z soczystym miąższem i usuń gorzką błonkę. Jedz świeży owoc, wysysając sok z nasion. Liczne nasiona są także jadalne. Dodawaj miąższ do sałatek owocowych, napojów, sosów, kurcząt, ryb oraz potraw z kuchni tureckiej. Aby wydobyć sok, ogrzej owoc, następnie energicznie roluj go w dłoniach, by rozerwać błonki otaczające miąższ. Zrób otwór w spodzie owocu, postaw granat na szklanym naczyniu i poczekaj, aż wycieknie z niego cały sok. Używaj do sosu, sorbetu i galaretki. Produkuje się z nich grenadinę - słodki, różowy syrop używany w koktajlach, a także różową lemoniadę.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C i błonnika, umiarkowanie dobre - żelaza. Granat jest nieco bardziej kaloryczny niż większość owoców, zawiera jednak mnóstwo błonnika.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

276.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

14.00 g

Błonnik pokarmowy: 

6.00 g

Żelazo: 

0.50 mg

Witamina C: 

14.00 mg

Kategoria: