Pigwa

Opis: 

Wygląda jak duże, zielone jabłko, nieco spiczaste u dołu; ma podobną konsystencję, lecz jest bardzo kwaśna.

Zdjęcie: 

pigwa

Pochodzenie i dzieje: 

Pigwa byla znana w Grecji już w czasach Homera; była poświęcona bogini miłości Afrodycie i stanowila symbol miłości, szczęścia i płodności. Prawdopodobnie owoc ten trafił do Europy z zach. Azji przez Persję (obecny Iran). Z botanicznego punktu widzenia pigwa jest owocem jabłkowym spokrewnionym z jabłkiem i gruszką i należy do rodziny różowatych. Uprawiana jest w klimacie umiarkowanym.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępna jesienią. Wybieraj pulchne, dobrze ukształtowane, równo ubarwione zielone owoce z nie uszkodzoną skórą. Przechowuj w lodówce, w pojemniku lub plastikowej torbie.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Obierz owoce, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój owoce na ćwiartki, w plasterki lub kostkę, zgodnie z przepisem. Zwykle pigwy gotuje się , by poprawić ich smak. Stosuj podobnie jak jabłka do placków owocowych i puddingów, uduś albo upiecz, przyrządź dżem, galaretkę lub przecier.

Wartość odżywcza: 

Głównym składnikiem odżywczym jest witamina C, której pigwa jest znakomitym źródłem. Wyodrębniana z pigwy chinina jest lekiem przeciwmalarycznym.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

200.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

11.00 g

Błonnik pokarmowy: 

6.00 g

Witamina C: 

40.00 mg

Kategoria: