Rambutan

Opis: 

Z botanicznego punktu widzenia rambutan jest owocem pestkowym. Owoce ma jajowate o długości 5-8 cm. Rosną one na drzewach w kiściach składających się z 10-12 owoców. Gdy dojrzeja mają barwę czerwoną, jednak niektóre odmiany są pomarańczowe, skórę ich pokrywają miękkie, mięsiste kolce czy wlosy. Miąższ jest przejrzysty, barwy od białej do ciemnoszarej, mocno przylegający do dużego, spłaszczonego, brązowego nasienia, ma orzeźwiający smak, przypominający winogrona.

Zdjęcie: 

rambutan

Pochodzenie i dzieje: 

Spokrewniony jest z longanem i liczi, pochodzi z Archipelagu Malajskiego i Sumatry; nadal rośnie dziko na Półwyspie Malajskim. Nazwa pochodzi od indonezyjskiego słowa rambut, oznaczającego włosy. Jest to owoc tropikalny, nadający się do uprawy na nizinach strefy tropików o dużych opadach deszczu; obecnie jest uprawiany na Filipinach, w Tajlandii, Wietnamie, Birmie oraz Ameryce Środkowej. Wygląda efektownie i wspaniale smakuje, jednak nadal jest mało znany poza tropikami Azji.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępny latem, jesienią i zimą. Wybieraj jędrne, suche, nie uszkodzone owoce o jaskrawej barwie. Przechowuj w lodówce, ułożone w pojedynczą warstwę; wytrzymuje 7-10 dni.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Ostrym nożem przetnij na pół lub na ćwiartki skórę, ściągnij ją i jedz świeży owoc. Można także po obraniu i usunięciu pestek stosować do sałatek, dodać do smażonych kurcząt lub potraw azjatyckich. Podawaj je także z serami lub innymi owocami.

Wartość odżywcza: 

Bogaty w witaminę C.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

150.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

8.00 g

Błonnik pokarmowy: 

2.00 g

Witamina C: 

35.00 mg

Kategoria: