Malina

Opis: 

Nazywana królową owoców jagodowych rośnie na pnacych pędach krzewu, a miękkie, czerwone owoce wygladają pośród liści jak lśniące klejnoty.

Zdjęcie: 

malina

Pochodzenie i dzieje: 

Dzika czerwona malina pochodzi z Europy, z terenów od Wielkiej Brytanii  przez Skandynawię aż po płn.-wsch. Azję. Wymaga chłodnego klimatu; nadal rośnie dziko i można ją spotkać nawet w górzystych regionach Włoch i Grecji. Jednak w większości krajów Europy już w połowie XVI w. najlepsze rośliny zostaly wyselekcjonowane do uprawy ogrodowej. Rodzime odmiany północnoamerykańskie mają czarną lub żółtą barwę i bardziej im odpowiada cieplejszy, suchszy klimat. Od początków XIX w. są uprawiane w Kanadzie i USA, lecz naal rosną dziko na obrzeżach niektórych zalesionych terenów. Wyhodowano także kilka hybryd, krzyżując maliny czerwone i czarne. Z botanicznego punktu widzenia malina należy do rodziny różowatych.

Zakup i przechowywanie: 

Wybieraj pulchne owoce o żywej barwie bez brunatnych lub wilgotnych plam. Przechowuj suche w lodówce.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Ostrożnie opłucz owoce, osusz na papierowych ręcznikach, następnie podawaj ze śmietaną, lodami lub likierem, dodawaj do sałatek i tart owocowych, zmiksowane - do sorbetów, lodów, musów, sufletów, a także do klasycznej brzoskwiniowej melby. Możesz je także podać do szampana.

Wartość odżywcza: 

Dostarczają znacznych ilości błonnika i witaminy C. Zawierają też dużo żelaza i dlatego mogą wnieść wartościowy wkład do diety wegetariańskiej. Występuje w nich umiarkowana ilość magnezu.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

105.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

6.00 g

Błonnik pokarmowy: 

8.00 g

Magnez: 

20.00 mg

Żelazo: 

1.10 mg

Witamina C: 

23.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: