Melon odmiany kantalupa

Opis: 

Są to okrągłe, średniej wielkości owoce ze złocistobrązową skórą, pokrytą korkową siateczką. Mają zlocistopomarańczowy miąższ z płaskimi białymi pestkami. Rosną na płożących się pnączach.

Zdjęcie: 

melon kantalupa

Pochodzenie i dzieje: 

Kantalupy wyhodowano po raz pierwszy w połowie XVIII w. w pobliżu włoskiego miasta Cantalupe.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępne przez cały rok, szczyt sezonu osiągają w lecie. Melony po zerwaniu nie dojrzewają, więc trzeba wybierać dojrzałe, słodkie owoce, takie, które od strony szypułki słodko pachną, a na drugim końcu są stosunkowo miękkie. Wszystkie melony przechowuj w lodówce. Gdy przetniesz owoc, zawiń go w cienką plastikową folię i włóż do lodówki; należy go zużyć w ciągu paru dni.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przetnij owoc na pół, usuń pestki. Pokrój na segmenty, w kostkę lub za pomocą specjalnej łyżeczki wytnij z miąższu kuleczki, podawaj z lodami, w sałatkach owocowych lub z płatkami śniadaniowymi. Używaj do garnirowania mięs i owoców morza. Zmiksuj miąższ i zrób sorbet.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C i ekwiwalent retinolu.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

90.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

5.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.00 g

Witamina C: 

30.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: