Pomidor

Opis: 

Pulchny, jaskrawoczerwony pomidor ma miąższ o dużej zawartości wody i cienką, lśniącą skórkę.

Zdjęcie: 

pomidor

Pochodzenie i dzieje: 

Ten owoc o wszechstronnym zastosowaniu pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie w czasch Inków peruwiańskich i Azteków w Meksyku rósł dziko, pleniąc się jak chwast. Hiszpańscy odkrywcy zabrali nasiona żółtego tomatl, jak go nazywano, z Meksyku do Europy. Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest jagodą.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępny przez cały rok, lecz szczyt sezonu jest u schyłku lata. Wybieraj pomidory kształtne, jednolicie ubarwione, jędrne, ciężkie jak na swą wielkość i z nie uszkodzoną skórą. Lekkie, rozdęte pomidory mają zwykle kiepską konsystencję i niedobry smak. Nie przechowuj pomidorów w lodówce. Trzymaj je w temperaturze pokojowej poza bezpośrednią operacją słoneczną, aby nie przerwać naturalnego procesu dojrzewania. Jeśli nie zostaną zużyte w ciągu 5 dni, przełóż je do pojemnika na warzywa w lodówce, jednak najwyżej na 5 dni, gdyż przedłużające się oziębienie sprawia, że pogarsza się ich konsystencja.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Najsmaczniejsze są pomidory o temperaturze pokojowej. Umyj je i osusz, następnie pokrój na połówki, ćwiartki, mniejsze cząstki czy plasterki. Skórki można usunąć po uprzednim sparzeniu pomidorów. Używaj surowych pomidorów do sałatek, kanapek i hamburgerów, jako jadalnego garnirunku, do świeżych i gotowanych sosów; upiecz je na grillu lub w piekarniku przyrządź faszerowane pomidory, usmaż lub upiecz w kuchence mikrofalowej. Stosuj do zup, potrawek lub chutney, zakonserwuj w słojach.

Wartość odżywcza: 

Najważniejszymi składnikami odżywczymi pomidora są występujące w dużych ilościach witamina C i witamina A.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

60.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

3.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.50 g

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

350.00 μg

Witamina C: 

20.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: