Arbuz

Opis: 

Arbuz jest dużym owocem o kształcie baryłkowatym lub kulistym, ma gładką, ciemnozieloną, twardą skórę i rośnie na płożącej się łodydze. Dojrzały miąższ ma zazwyczaj barwę od jasnoróżowej do jasnoczerwonej i zawiera czarne pestki.

Zdjęcie: 

arbuz

Pochodzenie i dzieje: 

Arbuz podobnie jak melony należy do tej samej rodziny co dynia, kabaczek czy patison. Wszystkie dyniowate są roślinami jednorocznymi, rosną na płożących sie na ziemi łodygach. Pochodzą z tropikalnej Afryki.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępny niemal przez cały rok; szczyt sezonu przypada na okres letni. Ponieważ arbuzy po zerwaniu nie dojrzewają, wybieraj owoce o prawidłowym zabarwieniu, wydzielające słodki zapach od strony łodygi, a po przeciwnej stronie dość miękkie. Dojrzały arbuz ma od spodu część powierzchni ubarwioną na kremowo i czarne pestki. Przechowuj całe arbuzy w temperaturze pokojowej, jednak przecięty owoc należy zawinąć cienką folią i włożyć do lodówki najwyżej na parę dni.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umyj lub wytrzyj owoc do czysta. Potnij na grube plastry lub kliny i jedz świeży miąższ. Dodawaj do sałatki owocowej; możesz też zmieszać je z innymi odmianami melona lub dodać do płatków śniadaniowych. Zmiksowany miąższ można użyć na sorbet lub do napojów.. Skórę można marynować, a z całej wydrążonej skóry arbuza zrobić miskę i podać w niej sałatkę owocową

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy C. Arbuz jest niskokaloryczny.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

100.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

5.00 g

Witamina C: 

7.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: