Kapar

Opis: 

Mięsista jagoda o średnicy do 7  cm, barwy od fioletowo-zielonej do pomarańczowo-brązowej, z dużymi nasionami tkwiacymi w miąższu.

Zdjęcie: 

kapar

Pochodzenie i dzieje: 

Owoce te, zwane dzikimi pomarańczami, należą do rodziny kaparkowatych. Wysokie, gęste krzewy są rozpowszechnione na suchych obszarach Australii, a owoce są bardzo poszukiwane przez zamieszkujących te tereny aborygenów.

Zakup i przechowywanie: 

Owoce te nawet w temperaturze pokojowej długo zachowują świeżość.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Aborygeni jadają te owoce na surowo; nie są one uprawiane na szerszą skalę. Skórę i nasiona należy odrzucić. W krajach śródziemnomorskich pąki kwiatowe kapara ciernistego C. spinosa (spotykanego także w Australii) marynuje się i używa jako przyprawy, zwanej kapary. Inne australijskie gatunki kapara można także wykorzystać w podobny sposób.

Wartość odżywcza: 

Wartościowe źródło witaminy C - przeciętna zawartość tej witaminy w kaparach wynosi 35 mg/ 100 g. Owoc ten jest bardziej kaloryczny i ma więcej składników niż większość świeżych owoców hodowlanych.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

470.00 kJ

Białko ogółem: 

7.00 g

Węglowodany ogółem: 

19.00 g

Błonnik pokarmowy: 

12.50 g

Sód: 

5.00 mg

Żelazo: 

1.50 mg

Witamina C: 

35.00 mg

Tłuszcz: 

3.00 g

Kategoria: