Truskawka

Opis: 

Owoc zbiorowy, składający się z silnie rozrośniętego, mięsistego dna kwiatowego, na którym osadzone są liczne orzeszki, będące właściwymi owocami. Przybierają kolor w zależności od odmiany od kremowego poprzez czerwonawy do purpurowego.

Zdjęcie: 

truskawka

Pochodzenie i dzieje: 

Współczesne truskawki są krzyżówkami pochodzącymi od F. chiloensis Chilean Pine i F. virginiana, Scarlet Virginian. Pierwsza z nich dała owocom większy rozmiar oraz lekki aromat ananasowy i zostala sprowadzona do Europy w 1712 roku. Druga pojawiająca się w zapiskach z Massachusetts w roku 1621, przyczyniła sie do poprawienia smaku i nadal uprawiana jest komercyjnie do produkcji dżemu pod nazwą Little Scarlet. Zaczęto je krzyżować w XIX wieku i od tej pory są intensywnie ulepszane. Każdy region ma włsne ulubione odmiany.

Zakup i przechowywanie: 

Truskawki dostępne są przez cały rok ale szczyt sezonu przypada w lecie.. Wybieraj owoce o żywej barwie, jędrne i dobrze ukształtowane, z nie uszkodzoną skórą, jeszcze przymocowane do szypułek. Truskawki powinny być średniej wielkości. Bardzo duże i nieprawidłowo ukształtowane owoce są często pozbawione smaku. Wstaw nie umyte owoce w odkrytym pojemniku do lodówki, lecz jak najszybciej zużyj.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umyj truskawki, osusz je a następnie usuń szypułki wraz z rdzeniem. Pozostaw całe owoce lub pokrój je na połówki, ćwiartki lub plasterki i podawaj świeże posypane cukrem, ze śmietaną, jogurtem, lodami lub likierem; dodawaj do sałatek owocowych, podawaj z innymi owocami lub serami. Stosuj do musów, sufletów, tart, na kruchym cieście i serniku, do dekorowania ciastek, sorbetów i sosów.. Zrób dżem.

Wartość odżywcza: 

Zawierają dużo witaminy C. Zawartość jej w 100 g owoców jest półtorej raza większa niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu. Dobre źródło kwasu foliowego i żelaza.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

80.00 kJ

Białko ogółem: 

2.00 g

Węglowodany ogółem: 

3.00 g

Błonnik pokarmowy: 

2.00 g

Żelazo: 

0.60 mg

Witamina C: 

58.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: