Poziomka

Opis: 

Poziomka jest mniejsza od truskawki, bardziej aromatyczna i nie wymaga usuwania rdzenia.

Zdjęcie: 

poziomka

Pochodzenie i dzieje: 

Poziomka pochodzi z Ameryki Północnej; należy do rodziny różowatych. Poziomka wirginijska Fragaria virginiana została w XVii w. odkryta prze europejskich podrożników na wsch. wybrzeżach Ameryki Północnej i wkrótce potem sprowadzona do Europy. Sto lat później przywieziono do Europy z Zachodniego Wybrzeża także poziomkę chilijską F. chiloentis. Hodowlane omiany zostały sprowadzone do Austalii przez pierwszych białych osadników. Być może angielska nazwa owoców - strawberry - pocchodzi z czasów gdy nanizano je na słomki (ang. straw) aby zanieść na targowisko.

Zakup i przechowywanie: 

Poziomki dostępne są latem i jesienią. Wybieraj owoce o żywej barwie, jędrne i dobrze ukształtowane. Powinny być małe. Bardzo duze owoce są często pozbawione smaku.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Tak ogrodowe jak i leśne poziomki mają niezrównany zapach i kiedy są dojrzałe smakują cudownie. Gotowanie wzmaga ich smak jeszcze bardziej. Poziomki są suchsze od truskawek, więc przyrządzając dżem lub galaretkę dodaje się do niego nieco wody lub soku z czerwonych porzeczek. Są świetne na kompoty.

Wartość odżywcza: 

Zawierają dużo witaminy C.Dobre źródło kwasu foliowego i żelaza.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

80.00 kJ

Białko ogółem: 

2.00 g

Węglowodany ogółem: 

3.00 g

Błonnik pokarmowy: 

2.00 g

Żelazo: 

0.60 mg

Witamina C: 

58.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: