Mule

Opis: 

Omułki mają gładkie, cienkie, nieco trójkątne, dosć wysokie muszle o barwie od brązowej do fioletowoczerwonej (blacklip) lub szmaragdowozielonej (greenlip). Jadalne jest całe mięso; ma charakterystyczny morski smak, bywa jednak czasem gumowate. Omułki o barwie zielonej są większe.

Zdjęcie: 

mule

Pochodzenie i dzieje: 

Omułki występuja na całym świecie. Zwykle można je spotkać w płytkich wodach oceanicznych, gdzie żyją przyczepione do skał, kamieni lub szorstkiego dna. Małże te także hoduje się wbijanych w dno morza długich żerdziach. Przez długie lata z muszli produkowano guziki.

Zakup i przechowywanie: 

Kilogram muli to około 25 sztuk. Sprzedawane sa zarówno świeże  (z dokładnie zamkniętą muszlą - nie kupuj otwartych, gdyż są martwe), jak i marynowane w szklanych słoikach. Jeśli chcesz je przechowywać, pamietaj by nigdy nie wkladać żywych muli na dłuższy czas do lodówki, gdyż niska temperatura je uśmierci. Przechowuj je w chłodnym miejscu w wilgotnym woreczku z juty lub wiadrze z wodą (słoną lub słodką). Jeśli trzymasz je w wodzie, wsyp do niej trochę mąki owsianej; omułki będą ją jeść i staną sie pulchne. Powinny utrzymać się przy życiu przez 1-3 dni. Wszystkie, które sie otworzą, należy wyrzucić. Sezon: wrzesień-kwiecień (półkula północna); przez cały rok (półkula południowa).

Przygotowanie i zastosowanie: 

Dokładnie wyszoruj małże pod bieżącą wodą i usuń bisiory (włókniste nici, którymi przyczepiają się do podloża). Pamietaj, by ie przegotować muli, bo latwo twardnieją. Możesz ugotować je na parze, w wodzie, upiec w piekarniku, kuchence mikrofalowej lub na ruszcie. Mule wyśmienicie nadają się na przystawkę, przekąskę, do przyrządzania sosów i farszów. Muszle są żaroodporne.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

336.00 kJ

Białko ogółem: 

17.00 g

Cholesterol: 

100.00 mg

Sód: 

210.00 mg

Wapń: 

60.00 mg

Fosfor: 

330.00 mg

Magnez: 

25.00 mg

Żelazo: 

7.70 mg

Cynk: 

2.10 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

70.00 μg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.40 mg

Niacyna: 

2.00 mg

Kategoria: