Ostrygi

Opis: 

Małże, które zazwyczaj jada się na surowo. Muszle mają szaroczarna barwę, mięso jest kremowoszare, soczyste, ma charakterystyczny morski zapach i wyrazisty smak.

Zdjęcie: 

ostrygi

Pochodzenie i dzieje: 

Ostrygi jadano już w starożytności. Muszle ich znajdowano w starożytnych ruinach i siedzibach północnoamerykańskich Indian i australijskich aborygenów. Starożytni Rzymianie tuczyli ostrygi w specjalnych zbiornikach, a także hodowali je, aby zapewnić sobie stale zaopatrzenie. Celtowie zbierali ostrygi i zjadali ogromne ich ilości. Grecy bardzo wysokoje cenili i potrafili przyrządzić na wiele sposobów. Muszli ostryg Grecy używali do głosowania; głosujący ostrym rylcem zapisywali odpowiedź na białej macicy perłowej we wnętrzu muszli.

Zakup i przechowywanie: 

Większość ostryg sprzedaje się w stanie surowym - albo zamknięte w muszlach, albo otwarte pozostawione w połówce muszli, albo butelkowane. Niektóre ostrygi są konserwowane w puszkach. Na Nowej Zelandii czasem można kupić ostrygi Osrea lutaria smażone w cieście. Świeże ostrygi powinny być pulchne i lśniące, o naturalnej, kremowoszarej barwie i świeżym zapachu, płyn powinien być przejrzysty i wolny od okruszków muszli. Ostrygi kupowane w całych muszlach powinny być żywe. Żywe, zamknięte w muszlach ostrygi należy przechowywać w kubełku pod wilgotnym workiem lub w wilgotnym worku z juty. Ostrygi w połówkach muszli należy umieścić w lodówce na pokruszonym lodzie i przykryć plastikiem.  Wyjęte z muszli ostrygi zalewamy wodą i przechowujemy w lodówce. Ostrygi zachowują świeżość przez 7-10 dni. Ostrygi butelkowane także przechowujemy w lodówce. Sezon: przez cały rok (półkula południowa); wrzesień-kwiecień (półkula północna).

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przepłucz starannie ostrygi wodą. Aby je otworzyć, połóż ostrygę na blacie płaską stroną do góry i przytrzymaj ją jedną ręką; drugą ręką wbij ostrze nożyka do ostryg (lub bardzo ostrego, małego nożyka o spiczastym końcu) pomiędzy części muszli od węższej strony i podważ góną część muszli. Najlepszym sposobem jedzenia ostryg jest au naturel, z cytryną, pieprzem i chlebem z masłem; wspaniale smakują również ostrygi lekko podpieczone na ruszcie, obgotowane lub podsmażone i podane z sosem. Nowozelandzkie ostrygi Ostrea lutaria mają wyrazisty smak i z tego względu wyśmienicie nadają sie na zupę ostrygową oraz na potrawy z duszonych owoców morza. Ostrygi pacyficzne mogą być nieco gumowate, lepiej wiec przeciąć je na połówki i dodać do zupy, potraw duszonych.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

220.00 kJ

Białko ogółem: 

11.00 g

Cholesterol: 

50.00 mg

Sód: 

510.00 mg

Wapń: 

190.00 mg

Fosfor: 

270.00 mg

Magnez: 

40.00 mg

Żelazo: 

6.00 mg

Cynk: 

45.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

75.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

0.10 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.20 mg

Niacyna: 

1.50 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Odmiany: 

Kategoria: