Przegrzebki

Opis: 

Przegrzebki są małżami. Muszle promieniście żebrowane, mają karbowane brzegi i kremoworóżową barwę. Mięso kremowobiałe, często zawiera pomarańczowe jajeczka. Ma wyśmienity, wyrazisty, morski smak.

 

Zdjęcie: 

przegrzebki

Pochodzenie i dzieje: 

Francuzi nazywają przegrzebki coquille Saint Jacques. Święty Jakub Starszy jest patronem zarówno mięczaków i skorupiaków, jak i zbierających je ludzi; w średniowieczu muszle przegrzebków stanowiły atrybut pielgrzyma (i były używane jako czarki do czerpania wody). Muszle są żaroodporne i często używane jako wytworne kokilki do zapiekanek.

Zakup i przechowywanie: 

Dostępne są małże w muszlach i samo mięso. Czasem można kupić także marnowane przegrzebki. Wybieraj przegrzebki o kremowobiałym mięsie, bez brązowch przebarwień i z nie naruszonymi jajeczkami (o ile jeszcze są). Mięso powinno być jędrne i mieć przyjemny, morski zapach. Unikaj kupowania mięsa z pojemników z wodą, gdyż absorbuje ono wodę, co znacznie podwyższa wagę. Kupując przegrzebki w muszlach, sprawdź czy są mocno zamknięte. Mięso przegrzebka można przechowywać w lodówce w hermetycznym pojemniku najwyżej przez 3 dni, a w zamrażalce do 3 miesięcy. Sezon: wrzesień-kwiecień (półkula północna), przez caly rok (półkula południowa).

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umyj dokładnie muszle i wydobądź z nich mięso; możesz w tym celu podważyć wieczka muszli czubkiem noża albo umieścić muszle w nardzo powoli podgrzewanym piekarniku i czekać, aż same się otworzą. Umyj mięso i usuń brązoway przewód pokarmowy. Jeśli jajeczka są, pozostaw je, aczkolwiek w niektórych krajach jajeczka usuwa się podczas wydobywania mięsa z muszli. Duże małże mo,zna przeciąć na pół. Mięso przegrzebków przyrządza się bardzo krótko, np. w głębokim tłuszczu smażymy przez 30 sek. do 1 min, a gotujemy przez około 3 min. Przyrządzane dlużej bardzo szybko twardnieje.

Wartość odżywcza: 

Brak danych o zawartości cynku i witamin z grupy B, zawartość kwasu foliowego w 100 g wynosi 15 j.m.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

450.00 kJ

Białko ogółem: 

23.00 g

Cholesterol: 

50.00 mg

Sód: 

270.00 mg

Potas: 

480.00 mg

Wapń: 

120.00 mg

Fosfor: 

340.00 mg

Magnez: 

40.00 mg

Żelazo: 

3.00 mg

Kategoria: