Homarzec

Opis: 

Homarce są morskimi skorupiakami z długimi, cienkimi szczypcami. Surowe homarce mają bladoróżową barwę, po ugotowaniu przybierają barwę pomarańczowoczerwoną; mięso jest białe i ma delikatny smak.

Zdjęcie: 

homarzec

Pochodzenie i dzieje: 

Homarzec jest zwierzęciem nocnym; ma pewne cechy fizyczne zarówno homara, jak i krewetki. Zamieszkuje glębokie wody wzdłóż wybrzeży Atlantyku od  od Skandynawii po płn. Afrykę

Zakup i przechowywanie: 

Sprzedawane w całości. Owiń je w plastik, włóż do hermetycznego pojemnika; w lodówce można je przechowywać nie dłużej niż przez 3 dni, natomiast w zamrażalce - do 3 miesięcy. Sezon: przez cały rok (półkula północna).

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umyj homarce i przyrządź w dowolny sposób. Często używa się ich jako garnirunku. Można je upiec w piekarniku, na ruszcie lub usmażyć na patelni; Japończycy jadają je na surowo. Pasuje do nich większość potraw.

Odmiany: 

Kategoria: