Jeżowiec

Opis: 

Większość żyjacych w morzach jeżowców ma niemal kuliste lub dyskoidalne ciało, okryte wapiennym pancerzem z licznymi kolcami.

Zdjęcie: 

jeżowiec

Pochodzenie i dzieje: 

Szkarłupnie te stanowią przysmak smakoszy; występują w znacznych ilościach w wielu częściach świata. Większość kryje sie w skałach lub naturalnych zagłębieniach twardego dna morskiego w głębszych wodach tuż za strefą plywów, niektóre jednak spotyka się wśród wodorostów, którymi się odżywiają.

Zakup i przechowywanie: 

Jeżowce mogą być co prawda sprzedawane w pancerzach, częściej jednak sprzedaje się wyłącznie ich gonady, przeważnie zapakowane w małe drewniane pudełeczka. Jeśli kupujemy jeżowca w pancerzu, powinien mieć usunięte kruche partie otworu gębowego. Można włożyć go do hermetycznego pojemnika i przechowywać w lodówce najwyżej przez 24 godziny. Sezon: przez cały rok.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Małymi nożyczkami usuń "oczko" (kruche partie otworu gębowego). Wyrzuć wodniste trzewia, następnie wyskrob łyżką jadalne gonady (zawierające jajeczka), które przywierają w pięciu rzędach do wewnętrznej powierzchni niższej partii pancerza.  Po utarciu lub zmiksowaniu mieszamy je z masłem lub majonezem i powstaje smaczny sos do owoców morza lub ryb. Stosowany także do garnirowania sushi.

Odmiany: 

Kategoria: