Kalmar

Opis: 

Kalmar ma długie, cylindryczne, stożkowato zakończone ciało z parą trójkątnych płetw (zwykle  przesuniętych do samego końca worka trzewiowego), dobrze rozwinięte oczy i dziesięć ramion rozmieszczonych wokół dzioba, podobnego do dzioba papugi. Wewnątrz ciala znajduje się delikatna, podobna do ptasiego pióra muszla konchiolinowa. Mięso kalmara jest biale i delikatne w smaku. Mięso większych gatunków lub zbyt długo gotowane może być jednak twarde.

Zdjęcie: 

kalmar

Pochodzenie i dzieje: 

Kalmary są poławiane na calym świecie. Najlepiej chyba umieją je przygotowywać i przyrządzić mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Dziesięciornice te wykorzystuje się także w krajach azjatyckich; również w Australii cieszą się coraz większą popularnością.

Zakup i przechowywanie: 

W sprzedaży znajdują sie całe kalmary oraz kawałki w formie tuby lub pierścieni. Czasem można kupić pierścienie już obtoczone w bułce tartej i gotowe do przyrządzenia. Jeśli kupujesz całego kalmara, sprawdź, czy mięso w formie tuby lub pierścionków powinno być białe, bez brązowych plam. Oczyść je przed włożeniem do lodówki. Kalmary można zamrażać na 3 miesiące. Sezon: przez cały rok.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Odetnij od worka trzewiowego głowę i ramiona. Wyciągnij z worka trzewiowego podobną do ptasiego pióra przezroczystą muszlę konchiolinową i wyrzuć. Usuń następnie skórę z worka trzewiowego i pletw; ciagnij mocno, zaczynając od dołu, od płetw. (Jeśli masz trudności z usunięciem skory, zanurz wilgotne palce w soli, by móc ją lepiej uchwycić.) Jeśli chcesz mozesz usunąć płetwy.  Można przyrządzić worek trzewiowy w całości lub pociąć na go na pierścionki. Można także wykorzystać ramiona i płetwy kalmara. Mięso kalmara wymaga bardzo krótkiego przyrządzenia - pamiętaj, by go nie przegotować. Możesz usmażyć je na patelni lub w głębokim tłuszczu, upiec, ugotować na parze lub upiec na ruszcie. Czernidło można dodać do sosu, który można przyrządzić do mięsa kalmara. (Worek czernidłowy znajduje się w głowie.)

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

350.00 kJ

Białko ogółem: 

16.00 g

Cholesterol: 

190.00 mg

Węglowodany ogółem: 

2.00 g

Fosfor: 

120.00 mg

Żelazo: 

0.50 mg

Odmiany: 

Kategoria: