Anchois w puszce

Opis: 

Anchois to bardzo malutkie sardele (ryby z rzędu śledziokształtnych); puszkuje się przeważnie rybki długości 3 cm. Mają ostry smak, są nieco oleiste.

Zdjęcie: 

anchois

Pochodzenie i dzieje: 

Anchois są zwykle solone, a następnie puszkowane w oleju. Bywają puszkowane także w solance lub marynacie.

Zakup i przechowywanie: 

Anchois w puszce można kupić na całym świecie. Mają 12-miesięczną przydatność do spożycia.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Anchois mogą podnieść walory wielu innych potraw, nie nadając im jednocześnie silnego smaku ryby. Można je dodawać do mięsa, do ryb czy owoców morza, do dań warzywnych, potraw z jaj oraz do makaronów. Można stosować je do kanapek, sosów, a zwinięte i nadziewane kaparami - do pizzy. Pamiętaj, by także pastę z anchois lub ekstrat stosować tylko w małych ilościach.

Porcja: 

12 g

Wartość energetyczna: 

110.00 kcal

Białko ogółem: 

3.00 g

Cholesterol: 

10.00 mg

Sód: 

660.00 mg

Fosfor: 

60.00 mg

Tłuszcz: 

2.00 g

Kategoria: