Tagliatelle

Opis: 

Długie wstażki makaronu, mogą być w kolorze naturalnym lub zabarwione pomidorami czy szpinakiem.

Zdjęcie: 

tagliatelle

Pochodzenie i dzieje: 

Tagiatelle wywodzą sie z regionu Emilia i uchodzą za jeden z najlepszych bolońskich makaronów. Nazwa tagiatelle pochodzi od włoskiego czasownika "kroić". Zgodnie z lokalną legendą po raz pierwszy przygotował je na dworze bolońskiego arystokraty kucharz, którego zainspirowały wspaniałe jasne włosy honorowego gościa (tagiatelle przed ugotowaniem powinny mieć lekkość kojarzącą sie z puklami jasnoblond). Gościem tym według podania była Lukrecja Borgia.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przygotowuje się je tak samo jak fettucine. Słowo casareccia oznacza produkt domowy i jest często stosowane dla tej odmiany makaronu, która najlepiej się edaje w domowej kuchni.

Wartość odżywcza: 

Wartość energrtyczna makaronu pochodzi przede wszystkim  z węglowodanów. Wyśmienite źródlo błonnika, tiaminy i niacyny; dobre białka, żelaza i magnezu; dość dobre cynku. Składniki mineralne (także żelazo) są trudno przyswajalne przez organizm.

Porcja: 

80 g

Wartość energetyczna : 

1,090.00 kJ

Białko ogółem: 

12.00 g

Cholesterol: 

115.00 mg

Węglowodany ogółem: 

49.00 g

Błonnik pokarmowy: 

3.00 g

Sód: 

14.00 mg

Potas: 

140.00 mg

Magnez: 

57.50 mg

Żelazo: 

1.50 mg

Cynk: 

1.50 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.15 mg

Niacyna: 

3.50 mg

Tłuszcz: 

2.00 g

Kategoria: