Makaron z pełnoziarnistego grysiku

Opis: 

Makaron z mieszanki mąki pełnoziarnistej i białej pszennej komponowanej w dowolnych proporcjach.

Zdjęcie: 

makaron z pełnoziarnistego grysiku

Pochodzenie i dzieje: 

Makaron pełnoziarnisty jest stosunkowo nowym produktem na rynku żywnościowym, pojawił się w wyniku powszechnej tendencji zwiększania ilości błonnika w codziennej diecie. Niewielkie ilości tego makaronu robiono w domu, ale prawdopodobnie nigdy nie zostało to odnotowane w kronikach.

Zakup i przechowywanie: 

Sprzedawany w celofanowych torebkach i kartonowych pudełkach w supermarketach, a świeży można kupić w sklepach wyspecjalizowanych. Makarony z pełnoziarnistego grysiku to zazwyczaj tagiatelle, fettucine, ravioli i spaghetti, ale z surowca tego można zrobić wszystkie odmiany wałkowanych makaronów.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Należy połączyć równą ilość białej mąki pszennej i pszennego grysiku, następnie wymieszać z jajkami i wodą. Ciasto starannie wyrobić i na jakiś czas odstawić. Rozwałkować na prostokątne plastry o grubości 1,5 cm i kroić zgodnie z życzeniem (patrz podane wyżej przykłady). Gotować w dużej ilości posolonej wody, odcedzić i podawać z sosem.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło blonnika, tiaminy, niacyny, cynku i magnezu; dobre białka i żelaza. Zawarte w makaronie składniki mineralne (nie wyłączając żelaza) są trudno przyswajalne przez organizm, natomiast witaminy z grupy B są rozpuszczalne w wodzie, więc w czasie gotowania i płukania ich zawartość sie zmniejsza. Spaghetti z pełnoziarnistego grysiku ma cztery razy więcej tiaminyii dwa razy wiecej niacyny niż spaghetti z białej mąki, jednak witaminy i składniki mineralne zawarte w tym ostatnim są łatwiej przyswajalne, ponieważ w spaghetti z pełnoziarnistego grysiku występuje więcej fityny utrydniającej proces przyswajania.

Porcja: 

80 g

Wartość energetyczna : 

1,100.00 kJ

Białko ogółem: 

10.00 g

Węglowodany ogółem: 

53.00 g

Błonnik pokarmowy: 

10.00 g

Sód: 

100.00 mg

Potas: 

310.00 mg

Magnez: 

96.00 mg

Żelazo: 

3.00 mg

Cynk: 

2.50 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.80 mg

Niacyna: 

6.50 mg

Tłuszcz: 

2.00 g

Kategoria: