Antrykot (wołowina)

Opis: 

Partia mięsa pomiędzy rosbeftem a szpondrem. Część antrykotu od strony rosbeftu zawierz pewną ilość polędwicy. Steki z antrykotu z kością lub bez nadają się do pieczenia na grillu, smażenia na patelini lub ruszcie.

Zdjęcie: 

antrykot

Pochodzenie i dzieje: 

Wołowina to mięso wielu gatunków bydła, które przez stulecia, od momentu powstania osiadłych społeczności rolniczych, zostały udomowione w celu zaspokojenia ludzkich potrzeb żywnieniowych. Wołowina byla zawsze ulubionym mięsem w Europie, istnieją dowody jej spożywania już w starożytności. W Anglii systematyczna uprawa koniczyny i rzepy oraz gromadzenie zapasów siana u schyłku XVI w. umożliwiły wyżywienie bydła przez miesiace zimowe, zapewniając dostawy świeżego mięsa przez cały rok. utrzymały sie jednak trudności z zapewnieniem świeżego mięsa dla powiększających sie populacji miejskich, gdyż mięso musiało być szybko sprzedane albo trzeba je było nasolić - do lat 80. XIX w. nie znano metod jego zamrażania. Dopiero w okresie ostatnich 200 lat wprowadzono systematyczną selekcję bydła i jego podaiał na bydło mleczne i hodowane wyłącznie na mięso, gdy odkryto, że te zwierzeta wyśmienice się rozwijają na naturalnych pastwiskach Nowego Świata.

Zakup i przechowywanie: 

Jakość i miękkość mięsa zależy nie tylko od tego, z której części zwieerzęcia pochodzi, lecz także od płci, wieku i ogólnego stanu zdrowia zwierzęcia oraz od metod obróbki mięsa. Wołowinę należy przechowywać w lodówce w pojemniku na mięso lub w najzimniejszej jej części, na talerzu lub bezpośrednio na półce, luźno owiniętą plastikiem lub folią, aby umożliwić cyrkulacją powietrza wokół. Mięso przed zamrożeniem podziel na porcje, włóż do specjalnych torebek (z plastiku o dużej gęstości), przekladając poszczególne porcje kawałkami plastiku; usuń z torebek powietrze, zapieczętuj je, umieść etykietkę z opisem zawartości i datą i jak najszybciej doprowadź do pełnego zamrożenia.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło białka z niezbyt dużą zawartością tłuszczu, dostarczającego 44 % energii. Jedno z najlepszych źródeł fosforu, żelaza, cynku, niacyny i witaminy B. Zawiera cholesterol, który nie powinien mieć wpływu na poziom cholesterolu we krwi, jeżeli poza tym ograniczymy zawartość tłuszczu.

Porcja: 

60 g

Wartość energetyczna : 

530.00 kJ

Białko ogółem: 

16.00 g

Cholesterol: 

35.00 mg

Potas: 

225.00 mg

Fosfor: 

105.00 mg

Magnez: 

15.00 mg

Żelazo: 

2.10 mg

Cynk: 

3.60 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.05 mg

Niacyna: 

6.60 mg

Tłuszcz: 

7.00 g

Kategoria: