Udziec (cielęcina)

Opis: 

Cielęcina jest mięsem młodego bydła, u którego nie pojawiły się jeszcze żadne fizjologiczne oznaki dojrzałości. Najlepsze jest mięso cieląt świeżo odstawionych od krowy.

Zadnia ćwierćtusza sklada sie z udźca (w którym można wyodrębnić goleń, zwaną także giczą, mięso z dolnej partii, mięso z gornej partii od wewnętrznej strony) oraz ze znajdujacych się na samej górze, w części krzyżowej, nerkówki i górki.

kotlety cielęce można smażyć na patelni lub dusić. Duszenie sprzyyja raczej wydobyciu smaku sosou niż zmiękczeniu cielęciny, np. w przypadku eskalopków cielęcych czy vitello parmigiana.

udziec można upiec także w całości, z kością lub bez kości; mięso bez kości przed pieczeniem zwykle faszeruje się lub zwija. Podczas pieczenia nalezy uważać, by nie przesuszyć mięsa; zalecane jest dodanie do brytfanny jednej filiżanki wody, bulionu lub wina. Czas pieczenia 35-40 minut na 500 g mięsa.

Zdjęcie: 

udziec cielęcy

Pochodzenie i dzieje: 

Cielęcina cieszyła się popularnością w starożytnym Rzymie i jest rownie popularnym mięsem we współczesnej kuchni włoskiej. Aczkolwiek nie sposób tego zweryfikować, niektórzy językoznawcy sądzą, że oryginalna nazwa Włoch, Italia, pochodzi od włoskiego słowa vitello (cielęcina). To właśnie z włoskiej kuchni pochodzą sławne obecnie na całym świecie potrawy z cielęciny (cielęcina w sosie z tuńczyka) czy vitello parmigiana (cielęcina z parmezanem).

Zakup i przechowywanie: 

Cielęcina powinna być bladoróżowa, z bardzo małą obwódką tłuszczu lub bez widocznego tłuszczu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Cielęcina jest bardzo chudym i delikatnym mięsem, a ze względu na niedojrzałość ma bardzo mało tkanki łącznej, a więc nie ma zdecydowanego smaku. Dlatego dobrze nadaje sie na potrawy z silnie przyprawionym sosem lub dodatkami.

Wartość odżywcza: 

Źródło bialka zawierające mało tluszczu; porcja mięsa pokrywa ponad 15% dziennego zapotrzebowania organizmu na fosfor, żelazo, cynk i witaminę B12.

Porcja: 

100 g

Wartość energetyczna : 

400.00 kJ

Białko ogółem: 

17.00 g

Cholesterol: 

65.00 mg

Sód: 

50.00 mg

Potas: 

295.00 mg

Fosfor: 

215.00 mg

Żelazo: 

1.20 mg

Cynk: 

2.00 mg

Niacyna: 

4.60 mg

Tłuszcz: 

3.00 g

Kategoria: