Nerkówka (cielęcina)

Opis: 

Cielęcina jest mięsem młodego bydła, u którego nie pojawiły się jeszcze żadne fizjologiczne oznaki dojrzałości. Najlepsze jest mięso cieląt świeżo odstawionych od krowy.

Partia mięsa pomiędzy kością biodrową a 5 żebrem, bez mostka i łaty.

Zwykle dzieli się ją na sznyclówkę, zwaną także forszlakiem oraz górkę.

Sznyclówkę w kawalku można upiec z kością lub wytrybować kości kości i upiec zwinięte mięso. Górkę, po odrąbaniu kości kręgosłupa, można także upiec w całosci. (Można także na sposób francuski wytrybować prrzed pieczeniem kości żeber. Mieso zwykle związuje się, by zachowało dobry kształt.)

Polędwica pochodzi z części krzyżowej; jest to płat mięsa bez kości, znajdujacy się pod sznyclówką. Polędwicę trzeba wytrybować, usuwając boczne paski mięsa i srebrzystą błonę. Można zostawić w całości lub pokroić w plastry i przyrzadzić medaliony. Pieczemy lub smażymy bardzo krótko, gdyż jest to najdelikatniejsza partia cielęciny.

Zdjęcie: 

nerkówka

Pochodzenie i dzieje: 

Cielęcina cieszyła się popularnością w starożytnym Rzymie i jest rownie popularnym mięsem we współczesnej kuchni włoskiej. Aczkolwiek nie sposób tego zweryfikować, niektórzy językoznawcy sądzą, że oryginalna nazwa Włoch, Italia, pochodzi od włoskiego słowa vitello (cielęcina). To właśnie z włoskiej kuchni pochodzą sławne obecnie na całym świecie potrawy z cielęciny (cielęcina w sosie z tuńczyka) czy vitello parmigiana (cielęcina z parmezanem).

Zakup i przechowywanie: 

Cielęcina powinna być bladoróżowa, z bardzo małą obwódką tłuszczu lub bez widocznego tłuszczu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Cielęcina jest bardzo chudym i delikatnym mięsem, a ze względu na niedojrzałość ma bardzo mało tkanki łącznej, a więc nie ma zdecydowanego smaku. Dlatego dobrze nadaje sie na potrawy z silnie przyprawionym sosem lub dodatkami.

Wartość odżywcza: 

Odtłuszczone kotlety zawierają bardzo niewiele tłuszczu, z którego p[ochodzi tylko 30% energii. Wyśmienite żródło białka i towarzyszącego mu fosforu, a także żelaza, cynku i witaminy B12.

Porcja: 

75 g

Wartość energetyczna : 

370.00 kJ

Wartość energetyczna: 

16.00 kcal

Cholesterol: 

60.00 mg

Sód: 

55.00 mg

Potas: 

200.00 mg

Fosfor: 

325.00 mg

Żelazo: 

1.10 mg

Cynk: 

2.10 mg

Niacyna: 

4.40 mg

Tłuszcz: 

3.00 g

Kategoria: