Jaja tysiącletnie

Opis: 

Są to jaja kacze, które pokrywa się mieszaniną wapna, popiołu, soli oraz listków herbaty czy plew ryżowych, następnie pakuje się je na 2-4 miesiące do beczułek, by je zakonserwować. Nazywane są również jajami starożytnymi lub studniowymi. Chemikalia przenikają do skorupki jaj, konserwując je i nadając im smak. Żółtko przybiera ciemniejszą, szarozieloną barwę, a białko staje się jędrne i bladobursztynowe. W ten sam sposób konserwuje się jaja kurze, jednak kacze mają lepszą konsystencję i są smaczniejsze. Białko ma nieco siarkowy zapach i konsystencję twardej galarety; żółtko ma smak nieco zbliżony do smaku łagodnego serka pleśniowego typu roquefort i kremową konsystencję. Chińczycy nazywają te jaja pay dun.

Zdjęcie: 

jaja tysiącletnie

Pochodzenie i dzieje: 

Jaja te są chińskim wynalazkiem, pochodzącym z czasów starożytnych. Początkowo usiłowano konserwować jaja za pomocą soku z kory rodzimego gatunku drzewa, przypominającego kasztanowiec. Później konserwowano jaja, układając jew sterty pomiędzy wartstwami popiołu i ziemi. Na dojrzewanie i do transportu pakowano je w wielkie glazurowane słoje, podobne do naczyń używanych do marynowanej kapusty gorczycowej. Jaja te symbolizują związek z przeszłością i długowieczność; na przyjęciach podaje się je z plasterkami marynowanego w occie imbiru.

Zakup i przechowywanie: 

Sprzedawane są na sztuki w sklepach z chińską żywnością. Należy je zawinąć w papier; w lodówce można je przechowywać do 1 miesiąca, a poza lodówką przez tydzień.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Osrob skorupki, następnie obierz i opłucz jajka. Osusz je i pokrój na trójkątne cząstki. Podawaj z marynowanym na słodko imbirem jako przekąskę.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło witaminy B12, dobre źródło żelaza oraz dość dobre ryboflawiny, potasu, cynku i białka. Zawiera duże ilości cholesterolu i sodu. Wśród tłuszczów przeważają tłuszcze jednonienasycone.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

160.00 kJ

Białko ogółem: 

3.00 g

Cholesterol: 

105.00 mg

Sód: 

340.00 mg

Potas: 

160.00 mg

Żelazo: 

0.70 mg

Cynk: 

0.70 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.10 mg

Tłuszcz: 

3.00 g

Kategoria: