Gęś

Opis: 

Gęś jest płetwonogim ptakiem wodnym powszechnie hodowanym na mięso w Europie, natomiast jest mniej popularna na półkuli południowej. Każdy kraj ma ulubioną rasę gęsi.

Zdjęcie: 

gęś

Pochodzenie i dzieje: 

Gęsi domowe pochodzą od gęsi gęgawy. Jak przypuszczają archeologowie, gęsi zostały udomowione w epoce neolitu, gdy zaczęto chwytać świeżo opierzone dzikie ptaki i tuczyć je w niewoli. Starożytni Grecy hodowali gęsi, karmiąc je miękkim ziarnem. W starożytnym Rzymie gęsi związane były z obrzędami religijnymi i poświęcone Junonie, której świątyń strzegły. Legenda głosi, że w 390 r. p.n.e. ich gęganie ocaliło Rzym przed atakiem Galów. Rzymianie początkowo nie jedli gęsi, gdyż uważali, że ich mięso jest niesmaczne. Jednak po zajęciu Galii przez Rzymian Galowie tuczyli gęsi i zaopatrywali Rzym w te ptaki. W średniowieczu gęsina stanowiła najpopularniejsze po wieprzowinie mięso i powszechnie hodowano duże stada gęsi. W Europie jedzenie gęsi zawsze związane było z uroczystościami i świętami.

Zakup i przechowywanie: 

Przeważnie sprzedawane są mrożone gęsi, jednak czasem można kupić świeże ptaki. Jadamy przeważnie 3-miesięczne ptaki, ważące od 3 do 5 kg. Należy liczyć po 500 g  na osobę. Samce, czyli gąsiory, są nieco większe od samic.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umyj i osusz gęś, usuń wszeli widoczny tluszcz i ponakłuwaj całego ptaka ostrym szpikulcem. Młode gęsi najsmaczniejsze są upieczone na stelażu do drobiu. Starsze ptaki często  obgotowuje się przed pieczeniem. Z gęsich wątróbek przyrządza się pâté de foie gras; klasyczną potrawą z kuchni francuskiej jest confit d'oie, gdzie gęsie mięso konserwowane we własnym tłuszczu stanowi tradycyjny dodatek do zapiekanki cassoulet.

Wartość odżywcza: 

 Wyśmienite źródło białka, fosforu i żelaza i dość dobre źródło magnezu; zawiera bardzo dużo tłuszczów. Zawartość żelaza dwukrotnie wyższa niż w mięsie kurcząt, zawiera też dwukrotnie więcej tłuszczu, dostarcza więc dwukrotnie więcej kalorii.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

1,330.00 kJ

Białko ogółem: 

29.00 g

Sód: 

150.00 mg

Fosfor: 

270.00 mg

Magnez: 

31.00 mg

Żelazo: 

4.60 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.10 mg

Niacyna: 

1.00 mg

Tłuszcz: 

22.00 g

Odmiany: 

Kategoria: