Auszpik

Opis: 

Czysta aromatyczna galareta używana do zalewania i dekorowania zimnych dań.

Zdjęcie: 

auszpik

Pochodzenie i dzieje: 

Starożytni Grecy układali pożywienie w pokryte galaretką kupki, kształtem przypominające tarcze (aspis) albo zwinięte węże (asps) i stad podobno pochodzi nazwa auszpik, która dawniej określała całe danie. Obecnie określenie odnosi się także do czynnika żelującego.

Zakup i przechowywanie: 

Niektóre sklepy delikatesowe sprzedają importowany auszpik w niewielkich opakowaniach. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym suchym miejscu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Odparowany wywar z galaretowatych chrząstek wołowych, cielęcych lub z kury powinien po ostygnięciu zżelować się bez żadnych dodatków.

Wartość odżywcza: 

Nie wnosi żadnych znaczących wartości odżywczych do pożywienia.

Kategoria: