Proszek do pieczenia

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Pierwsze historyczne zapisy dotyczące spulchniania ciasta przy użyciu środków chemicznych pochodzą z 1835 r., kiedy do tego celu zastosowano mieszaninę wodorowinianu potasowego i wodorowinianu sodowego. W Anglii po raz pierwszy opatentowano proszek do pieczenia w 1938 r. Nowoczesne proszki do pieczenia produkuje się z mieszaniny wodorowinianu sodowego i fosforanów spożywczych, mających zdolność wyzwalania dwutlenku węgla w dwóch etapach (podwójna akcja). Pierwsze pecherzyki gazu powstają natychmiast po dodaniu proszku do wyrabianej masy, drugi etap wydzielania sie dwutlenku węgla następuje poźniej w trakcie pieczenia. W niektórych proszkach jako składnik kwasowy używane są laktony. Wszystkie proszki do pieczenia zawierają wypełniacz w postaci krochmalu, który zapobiega przedwczesnemu wydzielaniu się dwutlenku wegla w czasie przechowywania.

Zakup i przechowywanie: 

Proszek do pieczenia sprzedawany jest w opakowaniach różnej wielkości. Może być przez kilka lat przechowywany w hermetycznym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Proszku do pieczenia należy używać zgodnie z e wskazaniami podanymi w recepturze. Zwykle dodaje się go do masy razem z sypkimi składnikami ciast na slodkie wypieki, bliny i tym podobne produkty. Jego ilość zależy od innych składników ciasta. Równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia można uzyskać mieszając 1/4 łyżeczki kwaśnego węglanu sodu z 1/2 łyżeczki wodorowinianu potasowego (nie potrzeba dodawać krochmalu jako wypełniacza), następnie mieszaninę dodać do sypkiego składnika ciasta. Ciasto należy piec natychmiast po wyrobieniu, gdyż spulchniający je gaz zaczyna się wyzwalać po zetknięciu się proszku z wilgotnym otoczeniem.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło wapnia i fosforu. Zawiera duże ilości sodu, powinien być używany z umiarem przez osoby na diecie bezsodowej.

Porcja: 

2 g

Wartość energetyczna : 

7.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

1.00 g

Sód: 

235.00 mg

Potas: 

5.00 mg

Wapń: 

225.00 mg

Fosfor: 

170.00 mg

Kategoria: