Glutaminian sodu

Opis: 

Substancja naturalna występująca w wielu produktach spożywczych, a w większych ilościach w mięsie zwierząt i drobiu oraz jarzynach. Jest to sól sodowa kwasu glutaminowego, aminokwas łatwo rozpuszczalny w wodzie.

Zdjęcie: 

glutaminian sodu

Pochodzenie i dzieje: 

Ten bialy proszek odkryty na Dalekim Wschodzie podnosi zalety wielu potraw i działa na zmysł smaku, chociaż sam jest go pozbawiony.

Zakup i przechowywanie: 

W formie proszku produkowany jest przez różnych wytwórców na skalę przemysłową. W hermrtycznie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i suchym pomieszczeniu można go przechowywać przez czas nieograniczony.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Dodaje się je w niewielkich ilościach do mięs, zup i sosów w celu podkreślenia naturalnego smaku i zapachu potraw.

Wartość odżywcza: 

Zawiera dużą ilość sodu.

Kategoria: