Mączka ziemniaczana

Opis: 

Biały proszek produkowany z ziemniaków.

Zdjęcie: 

mączka ziemniaczana

Pochodzenie i dzieje: 

Produkt opracowany i znany przede wszystkim w Europie.

Zakup i przechowywanie: 

Mączke ziemniaczaną można kupić w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. W hermetycznych pojemnikach daje się przechowywać  przez kilka miesięcy.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Można stosować do zagęszczania zup i sosów, do słodkich wypieków (szczególnie w kuchniach żydowskiej i europejskiej) oraz w zywieniu osób na specjalnych dietach.

Wartość odżywcza: 

Zagęszczacz potraw składający się głównie z węglowodanów, zawiera śladowe ilości białka. Polecany dla osób unikających glutenu.

Porcja: 

5 g

Wartość energetyczna : 

75.00 kJ

Węglowodany ogółem: 

5.00 g

Sód: 

5.00 mg

Potas: 

5.00 mg

Kategoria: