Sół stołowa

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Sól uzyskujemy z dwóch źródel: z podziemnych złóż skamienialej soli wydobywa się ją metodami górniczymi lub ze słonej wody morskiej i solankowych źródeł.

Zakup i przechowywanie: 

Sól jest sprzedawana w różnych postaciach w sklepach spożywczych oraz ze zdrową żywnością. Jest to produkt nieorganiczny, można go więc przechowywać przez czas nieograniczony, niekoniecznie w hermetycznych pojemnikach. Łatwo jednak pochlania parę wodną z atmosfery i w wilgotnym klimacie staje się mokra i traci sypkość. Żel dwutlenku krzemu lub kilka ziaren ryżu zapobiegają wilgotnieniu soli.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Sól stosuje się powszechnie jako przyprawę do posiłków, a często dodaje się jej niewielką ilość nawet do slodkich wypieków w celu wydobycia innych smaków. Słuzy także do konserwowania wieprzowiny, wołowiny, sledzi i innych potraw, które przechowuje się i przygotowuje posypane solą lub w roztworze wodnym soli. Sól powoduje utrzymanie jędrności produktów spożywczych, a solenie ich przed marynowaniem pozwala na zachowanie dobrej konsystencji. Służy również do usuwania gorzkich soków z cukini i bakłażanów przed gotowaniem.

Porcja: 

1 g

Sód: 

300.00 mg

Odmiany: 

Kategoria: