Brie

Opis: 

Miękki, kremowy ser okryty białą, aksamitną skórką. Jego konsystencja i wyrazistość smaku są różne w poszczególnych krajach. Tradycyjnie brie jest produkowany w kształcie dużych, płaskich kół. Należy do serów miękkich o fermentacji pleśniowej powierzchniowej.

Zdjęcie: 

brie

Pochodzenie i dzieje: 

Po raz pierwszy wymieniony w rejestrze sądu w Szampanii około r. 127, prawdopodobnie najsatrszy ze słynnych francuskich serów. Błyskawiczną karierę światową zdobył w okresie Kongresu Wiedeńskiego w latach 1814-1815, gdy Talleyrand ogłosił konkurs na znalezienie wśród uczestników kongresu kraju produkującego najlepsze sery. Brie de Meaux uznano za najlepszy z 60 serów i obdarzono go tytułem króla  serów "Roi de fromages". Początkowo był to ser robiony w domu i nazywany od nazwy prowincji Brie. Sery wyrabiane we Francji na etykietach oprócz określenia gatunku mają również nazwę prowincji, w której zostały wyprodukowane (na przykład brie de Meaux). Ser typu brie pochodzacy spoza Francji może mieć  nazwę handlową"brie", ale na opakowaniu musi być również podany kraj produkcji.

Zakup i przechowywanie: 

Brie nie powinien byćzniekształcony ani zbyt wyschnięty i poszarzały na brzegach. Często pojawiają się pewnezmiany barwy na wierzchniej skórce. Młode, łagodniejsze brie mają śnieżnobiałą powierzchnię. Należy wybierać trójkąty w miodowym kolorze z kremowym wnętrzem, lekko wybrzuszone pod skórką.Powinno się unikać serów z ciemnymi plamami, wysuszoną i pomarszczoną skórką lub o zbyt amonizowanym zapachu. Brie powinien mieć bogaty pikantny smak. Przechowywać w oryginalnym opakowaniu albo szczelnie zainięty w folię.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Wyjąć z lodówki na 2 godziny przed podaniem. Do chwili podania należy go trzymać pod lekkim przykryciem. Młody brie może wymagać pozostawienia w temperaturze pokojowej przez całą noc, aby osiągnął pełną miękkość. Podawać na deskach z innymi serami na zakończenie posiłku. Nadaje się jako dodatek do deserów. Najlepiej podawać brie ze świeżymi owocami, orzechami i ciastami owocowymi, winogronami oraz awokado. Przejrzały brie można wykorzystać do smażenia.

Wartość odżywcza: 

Minimalna zawartość tluszczu wynosi 16%. Pomonimo miękkiej konsystencji pod względem wartości odżywczych brie  odpowiada serom twardym.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

280.00 kJ

Białko ogółem: 

4.00 g

Cholesterol: 

19.00 mg

Sód: 

120.00 mg

Wapń: 

102.00 mg

Fosfor: 

60.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

75.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

5.00 mg

Tłuszcz: 

6.00 g

Kategoria: