Bavarian blue

Opis: 

Niebieski ser bawarski to produkt pełnotłusty, okryty delikatną, białą skórką, podobną do zewnętrznej otoczki camemberta. Ser pleśniowy ze szczepami na skórce i wewnątrz miąższu. Ma aromatyczny, lekko pikantny smak.

Zdjęcie: 

bavarian blue

Pochodzenie i dzieje: 

Ser niebieski bawarski uważany jest za pierwszy z grupy o łączonych kulturach sera niebieskiego i camemberta, jaki wyprodukowano w Niemczech w r. 1973.Nie jest robiony według tradycyjnych przepisów, stanowi produkt charakterystyczny dla XX w. Niemieckiemu wytwórcy serów Bergaderowi udało się połączyć florę bakteryjną dojrzewającą na białej powierzchni sera typu camembert z wewnętrzną niebieską pleśnią, jaka występuje we wszystkich serach z niebieskimi żyłkami.

Zakup i przechowywanie: 

Powinien być kupowany w małych ilościach. Skórka ma być śnieżnobiała, czasem z lekko czerwonym zabarwieniem. Nie może być w kolorze ani matowobrązowym ani szarym, z ciemniejszymi plamami ani oślizgły. W temperaturze 4°C można go przechowywać w lodówce przez okres 2-3 tygodni. Należy go starannie owinąć w celu zabezpieczewnia przed wysychaniem. Trzymać z daleka od innych produktów mleczarskich dla zabezpieczenia przed zepsuciem. Nie powinien być zamrażany, gdyż niszczy to jego konsystencję, a zapach przechodzi na inne produkty. Po rozmrożeniu szybko się psuje.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Wyjąć na 1,5 godziny przed podaniem, aby mógł w pełni osiągnąć prawdziwy smak i zapach; do krojenia i podawania używa się dwóch różnych noży. Wraz z innymi serami podawany po posiłku ze świeżymi owocami, używany jest również do kanapek, na kulki i wałeczki serowe.

Wartość odżywcza: 

Minimalna zawartość tłuszczu 27%.

Porcja: 

20 g

Wartość energetyczna : 

320.00 kJ

Białko ogółem: 

4.00 g

Cholesterol: 

20.00 mg

Sód: 

155.00 mg

Wapń: 

110.00 mg

Fosfor: 

60.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

60.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

9.00 mg

Tłuszcz: 

7.00 g

Kategoria: