Blue castello

Opis: 

Ser pełnotłusty z niebieskimi żyłkami i białą, pokrytą delikatną pleśnią skórką.Przypomina bavarian blue. Należy do serów o fermentacji wewnętrznej i powierzchniowej.

Zdjęcie: 

blue castello

Pochodzenie i dzieje: 

Jest jednym z najpopularniejszych serów w Skandynawii, jego produkcję rozpoczęto w Danii. Powstał prawdopodobnie jako wynik eksperymentów przeprowadzanych  w latach 50. i 60. z białymi niebieskimi serami pleśniowymi. Podobne sery produkuje się w innyh krajach: camzola, danish blue, brie, lymeswold, brizola i bavarian blue.

Zakup i przechowywanie: 

Kupować w niewielkich ilościach, gdyż ma ograniczoną trwłość (najlepszy smak osiąga po 5 tygodniach od daty wyprodukowania). Blue castello charakteryzuje się delikatnym pleśniowym smakiem oraz boatą śmietankową konsystencją. Unikać sera z szarymi lub lepkimi plamami na powierzchni i ciemnymi śladami na niebiesko żyłkowanym wnętrzu. Musi być gladki i mieć świeży wygląd bez śladów wysychania. Przechowywać w lodóce, szczelnie zawinięty w folię. Należy zużyć w możliwie najkrótszym czasie.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Wyjąć z lodówki na dobrą godzinę przed podaniem. Używać jako sera stołowego, podawać z owocami lub zwykłymi krakersami. Do krojenia używać osobnego noża, żeby nie przenosić smaku na inne sery. Można go podawać prawie ze wszystkimi świeżymi owocami.

Wartość odżywcza: 

Minimalna zawartość tłuszcu 27%.

Porcja: 

20

Wartość energetyczna : 

320.00 kJ

Białko ogółem: 

4.00 g

Cholesterol: 

20.00 mg

Sód: 

155.00 mg

Wapń: 

110.00 mg

Fosfor: 

60.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

60.00 μg

Witamina B1 (tiamina): 

9.00 mg

Tłuszcz: 

7.00 g

Kategoria: