Fasola biała

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Pierwsi hodowali ją Aztekowie (francuski wyraz haricot pochodzi od azteckiego ayacotl). Już u pierwszych osadników w Ameryce cieszyła się popularnością. W Bostonie przysmakiem była pieczona fasola, którą z czasem zaczęto konserwować w puszkach. Suszone ziarna fasoli białej stanowiły główny składnik wyżywienia amerykańskiej armii.

Zakup i przechowywanie: 

Należy wybierać nasiona gładkie, kremowobiałe; ciemne i pomarszczone pochodzą z dawnych zbiorów. Przechowywać w szczelnych pojemnikach w suchym i chłodnym miejscu nie dlużej niż rok.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Można je namoczyć 2-3 godziny lub zastosować metodę szybkiego moczenia - na godzinę, dopóki nie napęcznieją. Zmienić wodę, doprowadzić do wrzenia, pogotować 15 minut, po czym przykryć i gotować na wolnym ogniu jeszcze 1-1,5 godziny. Używa się do tradycyjnej bostońskiej pieczonej fasoli, cassoulet, do zup, duszonych dań, potrawek i sałatek.

Wartość odżywcza: 

Doskonałe źródło białka roślinnego i błonnika, nie zawiera cholesterolu i ma bardzo mało tłuszczu. Porcja zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Pieczona fasola z grzankami jest doskonałym szybkim posiłkiem.

Porcja: 

200 g

Wartość energetyczna : 

790.00 kJ

Białko ogółem: 

13.00 g

Węglowodany ogółem: 

33.00 g

Błonnik pokarmowy: 

15.00 g

Potas: 

640.00 mg

Wapń: 

130.00 mg

Fosfor: 

240.00 mg

Magnez: 

90.00 mg

Żelazo: 

5.00 mg

Cynk: 

2.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.25 mg

Niacyna: 

1.00 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: