Soczewica

Opis: 

Występuje w różnych odmianach o zabarwieniu od zielonego do brązowego; nazywana jest często soczewicą kontynentalną i ma słodkawy smak. Soczewica pomarańczowa jest drobna, w sprzedaży występuje zawsze w połówkach; znana jako soczewica czerwona, ma nieco ostrzejszy smak.

Zdjęcie: 

soczewica

Pochodzenie i dzieje: 

Stosowana od czasów prehistorycznych, pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Europy i tej części Azji, która ma klimat umiarkowany. Wykopaliska archeologiczne w Kal'at Jarno (Irak) dowodzą, że używana była już w 6750 r. p.n.e. Hinduskie przysłowie mówi: "Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy". Soczewica czerwona jest najstarszą odmianą tej rośliny. Chińscy archeologowie odkryli ją w grobowcach dynastii Han. Chociaż nie było jej na liście "pięciu najważniejszych starożytnych zbóż", ze znajdujących się tam rysunków można się zorientować, że używano jej w Chinach ponad 2000 lat temu. Starożytni Egipcjanie również używali czerwonej soczewicy, odkryto ją też w osadzie z epoki brązu na jeziorze w Szwajcarii, co świadczy o jej popularności i zasięgu.

Zakup i przechowywanie: 

Soczewica "kontynentalna" powinna mieć ziarno o gładkiej skórce. Przechowywać w szczelnych pojemnikach w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Soczewicę należy przebrać i oddzielić drobne kamyczki, a następnie przesiać przez sito, żeby usunąć piasek. Nie wymaga w zasadzie moczenia, jedynie soczewicę kontynentalną można namoczyć na 1-2 godziny. Do garnka z soczewicą należy wlać 3 razy więcej wody niż ziarna i doprowadzić do wrzenia. Zebrać pianę z wierzchu, częściowo nakryć i gotować na wolnym ogniu 30 min (soczewica czerwona) albo 1-1,5 (kontynentalna). W czasie gotowania mieszać, aby nie przywierała do dna garnka. Używać do przyrządzania zup, purée i potrawek, z czerwonej przyrządza się hinduską dal.  Kontynentalna nadaje się do sałatek, a także na kiełki. Obydwa rodzaje nadają się do wegetariańskich chlebów i pasztecików.

Wartość odżywcza: 

Wspaniałe źródło białka roślinnego, błonnika i witamin z grupy B - tiaminy, B6 i PP, dostarcza także dość dużych ilości potasu, magnezu i cynku. Brązowa soczewica nadaje się do potraw mielonych; zawiera więcej białka, nie ma w ogóle cholesterolu, a jedynie niewielkie ilości tłuszczu.

Porcja: 

200 g

Wartość energetyczna : 

840.00 kJ

Białko ogółem: 

15.00 g

Węglowodany ogółem: 

34.00 g

Błonnik pokarmowy: 

9.00 g

Wapń: 

40.00 mg

Fosfor: 

150.00 mg

Magnez: 

50.00 mg

Żelazo: 

4.80 mg

Cynk: 

2.00 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.20 mg

Tłuszcz: 

1.00 g

Kategoria: