Maślak żółty

Opis: 

Popularny w Europie grzyb z żółtym kapeluszem.

Zdjęcie: 

maślak

Pochodzenie i dzieje: 

Grzyby te rosną dziko pod drzewami iglastymi w lasach Francji,  Włoch, Polski i Niemiec. Niekiedy są dostępne w puszkach lub suszone.

Zakup i przechowywanie: 

Zbiera się je w lasach latem i jesienią. Wybieraj maślaki o intensywnym zapachu. Przechowuj jak grzyby hodowlane.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Oczyść szczoteczką lub wytrzyj, przytnij końce trzonów. Umyj, jeśli są bardzo brudne. Usmaż je, uduś lub upiecz.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: