Borowik szlachetny

Opis: 

Zwany też prawdzwkiem; grzyb o okrągłym kapeluszu i grubym trzonie.

Zdjęcie: 

borowik

Pochodzenie i dzieje: 

Borowiki rosną dziko w lasach bukowych we Francji, a pod drzewami iglastymi w całej Europie oraz w Górach Skalistych w USA. Ich nazwa naukowa (Boletus edulis) pochodzi od słowa bolites, używanego przez Greków i Rzymian jako określenie grzybów o najlepszym smaku.

Zakup i przechowywanie: 

Borowiki zbiera się w lasach latem i jesienią. Wybieraj jędrne, suche, nie uszkodzone grzyby. Przechowuj podobniejak grzyby hodowlane, ale zużyj możliwie jak najszybciej.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Wytrzyj grzyby do czysta wilgotną ściereczką i przytnij końce trzonów. Podawaj smażone borowiki lub dodaj do zup, sosów i gulaszu.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: