Pieprznik jadalny

Opis: 

Zwany też kurką; przypomina kształtem zwiniętą trąbkę, jest jędrny, ma morelowożółty kapelusz wyrastający z bledszego, żebrowanego blaszkami trzonu.

Zdjęcie: 

kurki

Pochodzenie i dzieje: 

Kurki rosną dziko w europejskich lasach bukowych, zwłaszcza we Francji, Włoszech, Niemczech i Polsce.

Zakup i przechowywanie: 

Kurki zbiera się w lasach od lata do połowy zimy. Wybieraj czyste, jędrne, suche, gąbczaste, nie uszkodzone grzyby o morelowym zapachu. Przechowuj podobnie jak grzyby shiitake.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Umieść kurki w durszlaku i pzepłucz zimną wodą, osusz czystą ściereczką. Małe pozostaw w całości, większe pokrój. Kurki należy dusić dłużej niż inne grzyby. Podawaj smażone grzyby lub stosuj do zup, sosów i mięs. Suszone grzyby przed użyciem porządnie namocz na godzinę w ciepłej wodzie.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: