Pieczarka hodowlana

Opis: 

Pieczarki hodowlane zrywa się i sprzedaje w trzech różnych rozmiarach. W krajach anglosaskich mająw związku z tym trzy odrębne nazwy. Pieczarki małe (ang. buttons lub babies), średnie (ang. cups lub caps) i duże (ang. flats lub open mushrooms). Ostatnio spotyka się także brązową odmianę Agaricus bisporus, nazywanączasami pieczarką szwajcarską.

Zdjęcie: 

pieczarka

Zakup i przechowywanie: 

Dostępne przez cały rok. Wybieraj jędrne, suche, czyste i nie uszkodzone grzyby. Unikaj zwiędłych pieczarek. Przechowuj nie umyte w lodówc, w torebce z brązowego papieru lub specjalnym woreczku z tkanin, nie dłużej niż 7 dni.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Oczyść grzyba szczoteczką lub wytrzyj do czysta i przytnij końce trzonków. Jeśli są bardzo brudne, delikatnie je umyj. Nie obieraj. Stosuj na surowo do sałatek lub do sosów. Pokrój grzyby w plasterki, na ćwiartki, w kostkę, posiekaj lub pozostaw w całości, następnie usmaż, upiecz na grillu lub w kuchence mikrofalowej. Podawaj faszerowane lub dodawaj do farszów, zup, sosów lub duszonego mięsa.

Wartość odżywcza: 

Wyśmienite źródło kwasu pantenowego; dobre źródło niacyny, ryoflawiny, fosforu (wyśmienite z puszek), umiarkowane ilości kwasu foliowego. Zawierają zanaczną ilość witamin z grupy B - są warzywną wersją mięsa.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

45.00 kJ

Białko ogółem: 

1.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.00 g

Fosfor: 

84.00 mg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.20 mg

Niacyna: 

2.00 mg

Kategoria: