Matsutake (gąska krokodylowa)

Opis: 

Jest to ciemnobrązowy grzyb o grubym, mięsistym trzonie. Zazwyczaj jada się młode grzyby z zamkniętym jeszcze kapeluszem; mają one delikatny smak i aromat drzew czerwonej sosny (noszącej w Japonii nazwę matsu), wśród których rosną dziko.

Zdjęcie: 

matsutake (gąska krokodylowa)

Pochodzenie i dzieje: 

Sezon matsutake w Japoni jest równie podniecający, jak "polowania" na trufle we Francji. Trwa krótko, tylko parę tygodni w środku jesieni, a szczęsliwcy, którym uda się onaleźć te ukrutejeszcze w ziemi przysmaki, przyrządzają je w boraku - dwuczęściowym garnku glinianym, który zakopuje się w gorących węglach.

Zakup i przechowywanie: 

Matsutake uprawia się na niewielką skalę, dlatego są bardzo drogie. Nigdy sie ich nie suszy, czasem wkłada się w puszki, przez co tracą smak i aromat.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Zwykle podaje się same grzyby, bardzo lekko podpieczone na ruszcie lub obsmażone. Nie należy ich myć, jedynie wytrzeć kapelusze wilgotną ściereczką. Po przycięciu samej podstawy trzonu kroimy grzyby w grube plastry. Można je wykorzystać w niektórych potrawach jako substytut boczniaków ostrygowatych.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: