Enokitake

Opis: 

Drobniutkie grzybki z malutkimi, okrągłymi kapeluszami na wysmukłych trzonach, osiagające wysokość około 13 cm. Rosną w gęstych kępkach na pniach pewnego azjatyckiego drzewa, które w Japonii nosi nazwę enoki. Te kremowożółte grzybki mają łagodny smak i chrupką konsystencję.

Zdjęcie: 

enokitake

Pochodzenie i dzieje: 

Tradycyjna japońska kuchnia kładzie nacisk na stosowanie sezonowych ingrediencji, a odpowiedni garnirunek i świeża ingrediencja zwiastuje nową porę roku. Grzybki enokitake są zimowym składnikiem pożywienia i najczęściej są stosowane w donabe -  posiłkach jednodaniowych lub zupach.

Zakup i przechowywanie: 

Można je kupić w puszkach lub słoikach, zalane wodą; przed użyciem należy je odcedzić. Świeże grzybki dostępne są w wielu sklepach z żywnością azjatycką. Można je przechowywać owinięte w plastik w pojemniku na warzywa w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Ich atrakcyjny wygląd podkreśli walory każdej potrawy. Przytnij końce trzonów i dodawaj małe kępki grzybków do zup, posiłków jednodaniowych i potraw z makaronów. Możesz także lekko je obgotować i podać jako sałatkę z sosem vinaigrette.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: