Smardz jadalny

Opis: 

Smardz ma gruby trzon i brązowy, żółty lub kremowy, spiczasty kapelusz podobny do gąbki, pokryty nieregularnymi jamkami, przez które rozsiewane są zarodniki.

Zdjęcie: 

smardz jadalny

Pochodzenie i dzieje: 

Rosną dziko na trawiastych polanach i wrzosowiskach w sosnowych europejskich lasach, w cieniu drzew; dobrze rozwijają się we Francji, Szwecji i Finlandii, a także na wsch. i zach. wybrzeżu USA.

Zakup i przechowywanie: 

Zbierane są w lasach wiosną i wczesnym latem. Przechowuj w lodówce lecz bardzo krótko. Niekiedy można kupić także smardze suszone i w puszkach.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Oczyść grzyby szczoteczką i przytnij końce trzonów. Pozostaw całe grzyby lub potnij je wzdlóż na plastry, szybko opłucz w durszlaku i osusz czystą ściereczką. Trzony posiekaj i usmaż, kapelusze zaś uduś w śmietanie; podawaj z kurczętami, ryżem lub makaronem. Jeśli są suszone, namocz je w letniej wodzie na około 2 minuty, aby można je było pokroić.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: