Nameko

Opis: 

Są to małe japońskie grzyby o grubych kapeluszach i ciemnej bursztynowej barwie. Mają przyjemny leśny smak i pokryte są warstwą galaretkowatego śluzu.

Zdjęcie: 

nameko

Pochodzenie i dzieje: 

Od najwcześniejszych czasów używane są w kuchni japońskiej. Nawet obecnie, gdy dostępne są w puszkach, Japończycy nadal uważają je za efektowny składnik potraw.

Zakup i przechowywanie: 

Świeże grzyby nameko są rzadkio dostępne, gdyż szybko się psują; są sprzedawane w puszkach lub szklanych opakowaniach, zalane solanką, nie wywierającą, jak sie wydaje, większego wpływu na ich smak. Nameko można z powodzeniem zastępować w potrawach chińskimi pochwianeczkami jadalnymi o podobnym wyglądzie i smaku.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Odcedź grzyby i stosuj w całości do zup i japońskich posiłków jednodaniowych. mozesz je także podać jako sałatkę z łagodnym sosem vinaigrette.

Wartość odżywcza: 

Grzyby zjadane są w ilościach, które nie mają większej wartości odżywczej. Jednak ich wyśmienity smak i aromat bardzo podnosi smak zup, mięs, sałatek i innych potraw i sprawia, iż jemy je z większą przyjemnością, co stanowi ważny aspekt zdrowego zywienia.

Kategoria: