Ryż basmati

Opis: 

Ryż aromatyczny o długich wąskich ziarnkach.

Zdjęcie: 

ryż basmati

Pochodzenie i dzieje: 

Ślady uprawy ryżu w Chinach i północnych Indiach pochodzą sprzed 7 tysięcy lat. Wieśniacy uprawiający  ryż zwani są tam "rolnikami 50 wieków". Ryż basmati uprawiano u podnóża Himalajów od północnych Indii do Bangladeszu. Ta szczególna odmiana ryżu, uprawiana na dużej wysokości nad poziomem morza daje znakomite plony i jest bardzo ceniona przez miejscową ludność za aromat i dobra konsystencje ziarna. Ryż basmati osiąga na rynku wysokie ceny.

Zakup i przechowywanie: 

Do nabycia w sklepach z żywnością indujską i pakistańską, a także w niektórych supermarketach. W zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu może być przechowywany praktycznie przez czas nieograniczony.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Ryż należy przepukać, wybrać kamienie i uszkodzone ziarna, przed gotowaniem namoczyć na 20 min. Dobrze odsączyć i gotować zgodnie z przepisami na indyjskie dania. Szczególnie dobrze nadaje się na pilaw i do smażenia. Po ugotowaniu poszczególne ziarna pozostają zwarte i nie sklejają się, ich aromat podkreśla smak potraw.Wyśmienite źródło niacyny, białka, żelaza i megnezu.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

750.00 kJ

Białko ogółem: 

4.00 g

Węglowodany ogółem: 

40.00 g

Błonnik pokarmowy: 

1.00 g

Sód: 

5.00 mg

Żelazo: 

0.50 mg

Witamina B1 (tiamina): 

0.05 mg

Niacyna: 

3.00 mg

Kategoria: