Lody

Opis: 

Lody śmietankowe są mrożonymi deserami produkowanymi na bazie śmietanki . Wiele z nich zawiera pianę z ubitych białek.

Pochodzenie i dzieje: 

Według najnowszych ustaleń lody i sorbety powstały w Chinach. Istnieją też przepisy z czasów wczesnoindyjskich i ze starożytnej Persji, zawieające instrukcje, jak robić mrożone sorbety z mieszaniny rozmaitych soków owocowych. Również w starożytnej Turcji podawano sorbet jako popularny odświeżajacy deser. Pod koniec XVII w. znacznie wzrosła popularność lodów i sorbetów. Nie ulega wątpliwości, że prowadzilo to do urozmaicenia receptur. Zaczęto dodawać do nich śmietankę. Różni autorzy przyznają palmę pierwszeństwa wielu miejscom. Jedno źródło wskazuje, że lody śmietankowe narodziły się w XVI w. w Toskanii, inne że w Hiszpanii lub na Sycylii. Poza dyskusją jest fakt, że Katarzyna Medycejska sprowadzila je do Francji, dokąd przybyla z Wloch, by poślubić Henryka II. Katarzyna przywiozła ze sobą wlasnego florenckiego kucharza i na każdy dzień uroczystości ślubnych przygotowywano lody o innym smaku. Bardzo zdolny uczony, urodzony w Ameryce Benjamin Thompson, któremu później król Jerzy III nadał tytul szlachecki, twierdził że przypadkiem wynalazł deser "Baked Alaska" podczas przeprowadzania eksperymentów o zdolności izolacji cieplnej sztywno ubitej piany z białek.

Zakup i przechowywanie: 

Obecnie rynek jest zalany niewiarygodną ilością gatunków mrożonych deserów. Najwyższej jakości lody śmietankowe sprzedawane w supermarketach mogą nawet przekonać osoby, które dawniej robily lody w domu, by odłożyły na półkę swoje ulubione przepisy; jednak lody domowej roboty są tańsze. Lody należy przechowywać w dobrze działającej zamrażalce. Bez efektywnie działającej zamrażalki nie można zachować gładkiej i miękkiej konsystencji dobrych lodów, ani drobniutkich kryształków sorbetu.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Istnieją liczne podstawowe przepisy na robienie lodów. Niektóre z nich wyrabia się z sosu custardowego (mleczno-jajeczny) lub ze śmietanki czy zagęszczonego mleka, dla innych podstawowym składnikiem jest piana z białek, z której również osiąga się pożądaną delikatną strukturę tego produktu. Do robienia lodów można używać specjalnych maszynek elektrycznych lub ręcznych.

Wartość odżywcza: 

Dobre źródło fosforu i wapnia, dość dobre witaminy A i ryboflawiny. 50% wartości energii pochodzi z tłuszczu jednak lody stanowią cenne źródło wapnia, gdyz jest barzo łatwo przyswajalny.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

420.00 kJ

Białko ogółem: 

2.00 g

Cholesterol: 

20.00 mg

Węglowodany ogółem: 

11.00 g

Sacharoza: 

10.00 g

Sód: 

40.00 mg

Potas: 

90.00 mg

Wapń: 

70.00 mg

Fosfor: 

50.00 mg

Witamina A (ekwiwalent retinolu): 

65.00 μg

Witamina B2 (ryboflawina): 

0.10 mg

Tłuszcz: 

6.00 g

Kategoria: