Sorbet cytrynowy

Opis: 

Pochodzenie i dzieje: 

Według najnowszych ustaleń lody i sorbety powstały w Chinach. Istnieją też przepisy z czasów wczesnoindyjskich i ze starożytnej Persji, zawieające instrukcje, jak robić mrożone sorbety z mieszaniny rozmaitych soków owocowych. Również w starożytnej Turcji podawano sorbet jako popularny odświeżajacy deser. Pod koniec XVII w. znacznie wzrosła popularność lodów i sorbetów. Nie ulega wątpliwości, że prowadzilo to do urozmaicenia receptur.

Przygotowanie i zastosowanie: 

Przygotowuje się syrop  z cukru, wody, soku cytrynowego i czasem dodaje żelatynę z esencja cytrynową dla wzmocnienia smaku. Po schłodzeniu mieszaninę wlewa się do naczynia do robienia lodów, odstawia do zamrażalnika i od czasu do czasu miesza, aby równo się zamrażała. Gdy zaczyna gęstnieć, należy wyjać z zamrażarki i lekko ubijać przez kilka sekund. Następnie dodaje się wcześniej przygotowaną oslodzoną pianę z białek i szybko, lecz dokladnie miesza na jednolitą masę, którą ponownie wstawia się do zamrażalki, gdzie pozostaje do zupełnego zmrożenia.

Wartość odżywcza: 

Sorbet zrobiony z połówki cytryny stanowi deser bogaty w witaminę C, ma stosunkowo niską wartość energetyczną i nie zawiera tłuszczu.

Porcja: 

50 g

Wartość energetyczna : 

260.00 kJ

Białko ogółem: 

1.00 g

Węglowodany ogółem: 

7.00 g

Sacharoza: 

7.00 g

Sód: 

10.00 mg

Potas: 

12.00 mg

Witamina C: 

4.00 mg

Kategoria: